Årets första tävling!

Igår var det äntligen dags för årets första tävling - en tävling jag har längtat efter i flera veckor! Det här året kommer det hända så otroligt många roliga saker så den här tävlingen kändes som startskottet för ett otroligt roligt år!

Jag och Jackson har inte tävlat sedan Distriktsmästerskapet i mitten av oktober och sedan dess har jag styrketränat flera gånger i veckan vilket har gjort mig både mycket starkare och snabbare, så med en övertaggad hund och matte var det inte särskilt oväntat att det första loppet blev kaos. Timingen fanns inte riktigt där. Fyra hinder klarade vi innan jag visade en tunnel på tok för tidigt för att Jackson skulle hinna uppfatta det vilket innebar en disk, utöver detta var det även en missad slalomingång och ett hoppat kontaktfält. (Mer om detta i ett annat inlägg).

IMG_0128

I andra agilityloppet vet jag inte riktigt vad som hände - Jackson flöt ut väldigt mycket och ofta samt verkade inte riktigt ta mina signaler vilket ledde till att han sprang förbi flera hinder - någonting som nästan aldrig händer. Hoppklassen lyckades vi nolla men på en springbana som denna är inte Jackson tillräckligt snabb vilket innebar att vi blev utan SM-pinne.

Överlag är jag väldigt nöjd med våra lopp och har stenkoll på vad vi behöver träna på till nästa tävling!


Akutbesök hos veterinären

Efter gårdagens kvällspass var jag mer än redo att krocka med kudden strax innan halv tolv men eftersom Rosso var långt ifrån okej och hade ett av sina anfall som han haft av och till nu senaste månaden så var det bara till att stanna uppe och hålla koll på honom ett tag.

IMG_9870

Under dessa anfall står han med huvudet ner mot marken, svansen mellan benen och varvar detta med att promenera oroligt runt i rummet - igår var det dock extremt. Han nästan sprang runt, hjässade, tog väldigt korta andetag och verkade riktigt orolig. Detta pågick fram till ungefär halv ett - två i natt och började runt halv åtta imorse igen (dock inte alls lika extremt som igår) så det var bara till att åka in till veterinären det första som hände imorse. Veterinären gick igenom honom från topp till tå samt tog ett blodprov. Hans värden var helt normala och utöver att han var lite stelare i högre bak än i vänster samt ett litet (och enligt veterinären) ofarligt blåsljud på hjärtat som han har haft sedan har var 3 år gammal var det ingenting som verkade fel.

Veterinären sa till oss att försöka hitta ett mönster, när kommer anfallen - hur ofta? Hon sa även att anfall hos äldre hundar är någonting som kommer hända, däremot ska man hålla koll på hur ofta. Är det en gång i månaden eller mer så kan man sätta in behandling samt göra en CT röntgen.

När det gäller agilityn så sa hon att tävlandet är det slut på för hans del - någonting vi redan visste. Däremot tyckte hon att han skulle få träna agility (hopp på låga höjder + tunnlar) eftersom han tycker att det är så otroligt roligt. Så nu kommer Rosso få leva ett pensionärsliv med, förhoppningsvis, ett bra tag tills anfallen blir värre!


Snart tävlingsdags igen!

Efter en jobbhelg är det skönt att vara ledig några dagar innan det är dags igen! Efter gympassen, agilityträningen och tuffa dagar på jobbet förra veckan känns kroppen rätt sliten, så det får allt bli ett besök till min osteopat för att kolla läget - det var ett tag sedan nu.

IMG_1593

Precis som jag ser till att hålla mina hundar i bra form försöker jag se till att även jag håller formen: tränar mycket, äter bra mat samt ser till att jag får min vardagsmotion. Idag får dock bli ett undantag... Precis som hundarna har jag tagit det lugnt idag och vi har hittills bara tränat lite trick samt gömt lite godis i vardagsrummet som de fick leta efter ett tag. Ikväll däremot är det agility på schemat då jag och Jackson ska på lagträning i två timmar! Det kommer bli vårt sista genrep inför helgens tävling i Tidaholm - en tävling jag längtat efter i flera veckor!

Senaste gången jag och Jackson tävlade var i oktober på Distriktsmästerskapet så det ska bli så himla roligt att stå på startlinjen igen! Vi saknar bara en pinne till SM 2016 så jag hoppas såklart att vi kan ta pinnen nu i helgen - men efter så långt tävlingsuppehåll som vi har haft kan det nog med största sannolikhet bli kaos. Den som lever får se.


Byte av träningsmetod (+träningsfilm!)

Efter att ha varit en sväng hos, vad jag anser, är världens bästa frisör bar det av till hundarenan för träning med bästa Ella och hennes hundar.

Kombinationerna vi satte upp var för svåra för Ess så han fick springa lättare varianter, han är ju ändå bara i klass 1 än så länge. Så framåtsändandet och distanshandlingen är det vi behöver mest just nu, men han fick även prova på en backlap (vilket han gjorde med bravur!) samt påbörja inlärningen av S-svängar, något han också briljerade med. Han är så j*kla smart den här hunden, han förvånar mig varje träning.

Skärmbild (21)

Som ni även ser i filmen så har Ess mognat en del sedan vi tränade på A-hindret sist (någon gång i oktober tror jag) och han springer äntligen hela vägen ner! Förut hoppade han av längst upp på toppen för att sedan se hur länge han kunde flyga... Även balansen har jag pausat med ett tag då det började strula för oss. Vi började med RC och så länge vi höll oss på plankan så gick det bra - men så fort vi gick över till balansbommen så börjar han trycka med framtassarna i marken. Han älskar det. Jag tränade en hel del tagetträning med honom när han var valp vilket han fortfarande har i sig, detta har han sedan tagit med sig till balansen frivilligt. Jag kunde slänga bollen och skrika ''fram, fram!'' hur mycket jag ville - stoppet fanns ändå där vilket till slut ledde till en osäkerhet hos honom. Så efter mycket om och men så har jag faktiskt gått över till 2 på 2 av med honom eftersom jag inte tycker att det är värt att bråka med Ess om vilket beteende han ska göra på balansen - han älskar 2 på 2 av och då är det självklart för mig att vi satsar på det istället för att ha en konflikt och den osäkerheten som kommer med Running Contacts. Agility ska vara kul!

Skärmbild (25)

Jackson var med och briljerade som vanligt! Han gör lite för vida svängar då och då men eftersom det inte är någonting jag, just nu, väljer att göra någon grej av utan låter honom flyta ut så är det inte så konstigt att han gör det. Han blir allt säkrare på S-svängar och tyskar - vilket är just det vi hade problem med då och då under förra säsongen så det är väldigt kul att det börjar ta sig! Japanerna däremot ska vi inte prata om... De tar sig sakta men säkert men än så länge har vi svårt att få till dom i en kombination - eller rättare sagt: jag har svårt att fortsätta hålla koncentrationen och fokuset efteråt och gör fel i nästa steg istället. Men gör vi bara japaner och sedan bryter så går det bra - detta är dock något som står längst upp på min och Jacksons ''att träna på''-lista!


Promenad i strålande sol med hundmöten

Efter att solen varit framme hela fredagen och det var barmark hoppades jag verkligen att det skulle hålla i sig så att det skulle gå att träna utomhus. Men icke! Natten till lördagen snöade det och kylan har sedan hållt i sig, så snön verkar ha kommit hit för att stanna ett tag. Till skillnad från mig så älskar hundarna att vintern är tillbaka, dock verkar både Rosso och Ess tycka att det är lite väl kallt den här gången så det får bli korta turer under morgontimmarna då det är som kallast. Men igår runt lunch så var det strålande sol och nollgradigt så då bestämde jag mig för att ta med hundarna på en långpromenad för att få i mig lite D-vitaminer vilket var väldigt mysigt!

IMG_2045

Vi hade totalt fyra hundmöten, varav två var väldigt bråkiga. Dels en gammal dam med en shiba som studsade fram och tillbaka och visade tänder och morrade - vilket gjorde att till slut (när vi precis hade passerat) så sa Jackson i från. De andra hundarna gick snällt förbi. Jag har tränat extremt mycket på hundmöten med Jackson och han skötte alltid alla hundmöten jättesnyggt men sedan hans försvinnande i november så hanterar han inte hundmöten lika snyggt. Han skällde till mot shiban varav damen suckade åt oss. Sedan mötte vi ännu en äldre dam, denna gången med fyra chihuahuar. Redan på långt håll såg jag hur hennes hundar började spänna sig vilket redan då gjorde att jag började korta kopplet på mina hundar och strax därefter släpade hon sina fyra små hundar åt sidan då de hade börjat göra utfall mot mina. Denna gången skötte sig dock även Jackson och bara gick förbi utan att ens titta åt deras håll vilket var väldigt skönt! Fjärde gången gillt...

IMG_2014

Hur Jackson har börjat hantera hundmöten är någonting jag verkligen jobbar med. Som vi brukar säga hemma: vi har ingen aning om vad som hände de 22 timmarna Jackson var ute i skogen helt själv och försökte hitta hem - i panik. Men någonting är det som gör att han sedan dess har börjat ge varningsskall mot hundar vi passerar. Innan dess har han, som sagt, bara gått förbi om det är det jag sagt till honom. Ser jag på hunden vi möter att det går bra att hälsa så låter jag honom självklart hälsa men är det - som i de här fallen, hundar som inte vill eller ska hälsa av olika anledningar så säger jag alltid ''fram'' vilket innebär att han bara ska gå förbi.


Ännu en pusselbit på plats!

Vilken bra dag jag har haft! 

Det händer mycket spännande i mitt liv nu och idag var en sån dag där ännu en pusselbit föll på plats. Jag längtar verkligen till att jag kan berätta allt det här för er, men ni får allt vänta lite tills ännu några bitar faller på plats. 

11402981_1669261036622368_5396124500494615623_n

Under veckan som varit har hundarna fått ta det lugnt och endast tränat lite tricks och lydnad, i brist på tid till att hyra hundarenan för agilityträning men nästa vecka är det dags igen! Jag funderar på att träna agility åtminstone en gång i veckan nu fram tills det går att köra utomhus igen (annars blir det lite väl dyrt) för att komma igång ordentligt inför våren och sommarens alla tävlingar! Speciellt för Ess kontaktfälts skull...

I övrigt så firar vi två små födelsedags''barn'' som fyller/fyllde år denna veckan:

Nämligen Rosso som fyllde hela tio år i tisdags samt Jackson som fyller sju år imorgon!

 


Leka agility

Great dog, shame about the handler. Så skulle jag vilja sammanfatta dagens agilityträning med Jackson och Ess.

Planen med dagens träning var att köra lite grunder med Ess, så som framåtsändande, svängar och hinderdiskriminering (att välja rätt tunnelingång). Hans framåtsändande och hindersug förvånar mig varje gång - hans driv är otroligt! Däremot är han väldigt svår att bryta när han väl har bestämt vilket hinder han ska ta, vilket visade sig när vi tränade en stund på att välja rätt tunnelingångar.  Jag var extremt viftig idag, hade ingen koll på mina armar som viftade åt alla möjliga håll... Men hundarna gjorde sitt bästa för att förstå vad jag menade och till slut fick vi till några enstaka snygga vändor.

japan

Jackson fick vara med och leka lite agility idag. Vi sprang lite fram och tillbaka och hade så roligt som möjligt, utan krav och någon egentlig plan. Vi tränade iallafall lite på japaner, något som ni kan se på bilden ovan. Jackson och Ess älskar dessa japaner, Jackson speciellt!


Agilityträning i ottan (+film!)

Det är inte ofta som jag kliver upp halv sex på en ledig dag, men när det planeras agilityträning är det svårt att låta bli! Tillsammans med Carro och Ella ställde vi upp en riktig springbana (hoppklass 3) och förväntningarna var väl inte så jättehöga på varken Ess eller Jackson. Ess har knappt tränat på klass 1 banor eller har ett färdigt runtkommando så att sätta en klass 3 bana fanns inte ens på kartan. Tanken var att köra en lite enklare variant med Ess, alternativt dela upp banan i olika kombinationer.

Skärmbild (21)

Men redan efter första försöket kände jag på Ess hur jäkla fokuserad och följsam han var - så jag fokuserade stenhårt på att vara så detaljerad och hjälpsam jag bara kunde i min handling. Vi skulle klara banan. Efter några försök på att reda ut slutet av banan så klarade vi faktiskt oss igenom felfritt och med bra tid! Jag var överlycklig och faktiskt riktigt mållös över hur otroligt duktig Ess är. Han är bra grundtränad, vilket gör att han klarar av mer än vad jag tror.

Skärmbild (20)

När det gäller Jackson så började jag enkelt. Jag värmde upp honom riktigt ordentligt (Ess också såklart) och fokuserade på att ta ett steg i taget. Han kändes väldigt fin i kroppen och efter att få springa genom lite tunnlar och några raksträckor kände jag igenom honom ordentligt innan jag bestämde mig för att faktiskt köra hela banan med honom. Han sprang på riktigt fint och det lyste glädje i ögonen på honom av att få köra agility igen - det gjorde det nog på mig med.

Skärmbild (19)

Att efter nästan fyra månader få springa agility med Jackson igen var underbart! Flera veckor har Jackson gått med bandage, vilat och gjort en hel del rehab och nu är vi äntligen tillbaka! Det märks även tydlig skillnad på mig som förare. Under de månader som jag inte kunnat springa agility har jag varit på gymmet regelbundet och lagt om min kost - jag har en helt annan livsstil än vad jag haft tidigare. Jag känner mig mycket starkare och snabbare än förut och är så otroligt taggad inför den kommande tävlingssäsongen då vi i Team Agilityhundar kommer vara starkare och farligare än någonsin.

torsdag
25
februari
Sigvard, Sivert

2021
Vecka 8

Blogghistorik

«februari 2016»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29

Senaste inlägg
Tävling i Halmstad
Födelsedagsfirande & kursplanering
Friskförklarad, nytt jobb m.m.
Agilityträning + helgkurs!
VI ÄR KVALADE TILL SM 2017!
Med fokus på kontaktfält!
Nytt samarbete!
Årets första tävling, rehab m.m!
Ess rehabplan & film från gårdagens träning!
Årets sista träning!

Senast kommenterade
Vi ska flytta!
GOTLAND 2016
Landslagsuttagning 2016
Mål 2016
Ännu mer Running Contacts (+ film!)
Det värsta dygnet i mitt liv
Att sätta mål
Running Contacts: Uppdatering
KVALADE TILL AGILITY SM 2015!
Vikarie

Kategorier
agility
agilitybanor
allmänt
bilder
Blogglista
Ess
Ess kontaktfält
film
Filmserie - Ta hinder från ''fel'' håll.
frågestund
hemsidan
hundarna
Jackson
Jacksons kontaktfält
kurs
Kurser/Privatlektioner
Mål 2014
Mål 2015
Mål 2016
Oskar
Pepsi
Rosso
Running Contacts
SM 2015
SM 2016
SM 2017
Till salu
träning
tävling
Wazz

Arkiv
2017
2016
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2015
  2014
  2013
  2012