Slalomingångar & tighta svängar

Större delen av dagen har spenderats åt agility! När jag inte planerat träning, byggt bana eller tränat med våra fyra galningar så har jag varit på hundklubben och hållt kurs.

Skärmbild (12)

Fokuset under dagens träning, för alla utom Rosso, låg på slalom och tighta svängar. Ess går från klarhet till klarhet och har nu bara tre bågar kvar på slalom som ska bort, han blir även bättre och bättre på jaakkos men som ni ser på filmen så vägrar han ibland på grund av att jag sticker lite tidigare än vad han är bekväm med.

Oskar behöver träna på svåra slalomingångar så det var där fokuset låg med honom, tighta svängar har liksom alltid varit hans grej. Skämtåsido så har jag aldrig behövt träna tighta svängar med Oskar på samma sätt som med Ess till exempel, han har alltid haft naturligt fina svängar när det väl behövts.

Skärmbild (13)

Jackson däremot, svänger inte lika tight som Oskar, men jäklar vad fint han går nu! Slalomingångarna sitter till 100% och han svänger tightare än vad han har gjort förut på grund av att jag äntligen har fått lite klarhet i hur jag ska jobba vidare med hans svängar.


Hos Jenny Damm

Jag och Jackson har inte tränat alls lika mycket som vi brukar på sistone pga min halsfluss och Jacksons sträckning, vilket har gjort att jag hela tiden gör små missar och att vi missförstår varandra så jag kände att det var dags att vi fick hjälp med det.

IMG_9610

Så igår var jag och Jackson hos Jenny Damm för att jobba med timingen i min handling och få tillbaka vårt samspel som vi tappat på sistone. Träningen började med att jag trampade snett det första jag gjorde under banvandringen men det var inget jag kände av när jag sprang som tur var! Jag fick mycket nytt att tänka på och nya tankesätt när det gäller planering under banvandringen, hur jag ska jobba för att få Jackson att gå tightare m.m. vilket var precis det vi behövde.

Så nu ska vi jobba vidare med våra läxor och förhoppningsvis vara i toppform till Distriktsmästerskapet om tre veckor!


Vikten av bra hundmöten

Gårdagens powerwalk med Jackson innehöll väldigt många spännande händelser och möten.

Det började med att vi svängde in på en gångbana där det gick två stora hundar (en flat, vet inte vad det andra var) med ägare men de var såpass långt före mig så jag tänkte att de fick välja om de skulle gå till höger eller vänster i slutet av gatan så gick jag åt det andra hållet, för att undvika eventuella problem. Dem går då ca 50 meter före oss.

IMG_3804

Men när de ser mig och Jackson så stannar båda ägarna och sätter sina hundar vid kanten av gångbanan och säger åt hundarna att stanna (hundarna var kopplade). ''De ska nog träna hundmöten'' tänkte jag och gick på som vanligt med Jackson bredvid mig. Jackson gör ingenting vid hundmöten utan är tränad till att bara gå förbi, oavsett vad den andra hunden gör. Men deras hundar satt kvar fint, vi hejade glatt på varandra och Jackson kunde gå förbi en stor hund utan att bli osäker som han brukar kunna bli - han är nämligen rädd för stora, speciellt svarta hundar pga tidigare inte så lyckade hundmöten. Det var bra för Jackson att få en positiv upplevelse med stora hundar, något som tyvärr är ovanligt där vi bor så jag är väldigt glad att det blev ett lyckat hundmöte. Bra hundmöten är så otroligt viktigt!

IMG_2251

Några meter senare blir vi stannade av en äldre man som frågar om Jackson är en sheltie, han var inte riktigt säker på grund av Jacksons teckning. ''Ja, det är han.'' svarar jag och han börjar då glatt berätta om sheltiens historia och om de shelties han hade haft genom åren. En riktig sheltienörd alltså. 

En bra stund senare, på vägen hem, rundar vi ett hörn på en häck då Jackson helt plötsligt blåser upp sig och börjar morra. Eftersom Jackson går före mig såg jag inte vad det var utan antog att det var hunden som bodde i huset (som jag dessutom hört skälla ett bra tag) men det var en katt med raggen åt alla håll. Som tur är gör Jackson ingenting mer utan som vanligt väntar han in min reaktion, han morrar fortfarande, men går på när han får mitt ''fram''-kommando.

IMG_5515

Efter det var Jackson väldigt stressad och osäker, han vände sig om flera gånger på vägen hem för att försäkra sig om att katten inte hängde med och han var dessutom inte sen med att trippa hemåt när jag kopplade lös honom ca 20 meter från vår infart... En händelserik promenad med andra ord!


Snart tävlingsdebut för Ess!

Nu är det ungefär två månader kvar tills Ess tävlingsdebut! Vi har mycket kvar att träna på, vilket är varför jag har valt att bara köra hoppklassen med honom under Novemberrusket. På att göra-listan står det:

 • Slalom utan bågar (jag har nu börjat jobba bort dom sakta men säkert)
 • Säcken med hinder innan/efter (just nu tar han den i full fart oavsett min placering så det lär inte vara några problem)
 • Däcken med hinder innan/efter (där har vi lite att träna på, kan man lugnt säga)
 • Målrakor (framkommandot sitter men vill gärna överträna det så mycket som möjligt inför klass 1...)
 • Kontaktfältshinder! (Jag vill att kontaktfältshindrena sitter innan vi ger oss ut i agilityklassen vilket de inte gör än, vilket är varför jag har valt att vänta med agilityklasserna)

1378884_1073993942618070_2854116925087520061_n

Det är en del, men det är ändå två månader kvar till debuten och vi tränar några gånger per vecka så det ska inte vara några problem. Eftersom vi bara är anmälda till hoppklassen så är det egentligen bara bågarna som ska bort på slalomet och däcket som behöver köras igenom några gånger. Kontaktfältshindrena tänkte jag fokusera på under vintern och se till att de är klara till våren, så Novemberrusket ser jag egentligen som ett tillfälle att se vad vi behöver träna på under vintern och istället satsa på tävlingssäsongen nästa år!


Ess ♥

Jag insåg imorse att ni vet väldigt lite om Ess. Jag skriver ofta om träningspass med honom men sälllan om hur han är.

IMG_2706

Imorse, när jag hade lagt på överkastet på sängen, hoppade han upp och slängde sig på rygg och morrade. Han älskar mitt överkast (något som ska likna någon form av grå fuskull) och kan ligga där på rygg och vrida sig och morra hela morgonen. När jag sedan börjar klä på mig och tar fram strumpor blir Ess totalt galen. Då kan han ställa sig upp och när jag då tittar på honom så slänger han sig på rygg och morrar och slänger med huvudet som en galning. Han försöker också sno strumporna gång på gång, det är det roligaste han vet.

Ess är fortfarande väldigt valpig av sig och hittar gärna på hyss, som att ta kartonger ur kassen där vi har sånt som ska till återvinningen. Sedan har säkert några av er sett hur det går till när vi ska ta in honom från trädgården och han inte vill gå in än. Flera varv runt huset i 110. Sedan älskar att han busa med de andra hundarna, även när de inte vill. Då går han gärna och drar dem i svansen eller skäller på dem för att de ligger och sover... När vi då säger till honom att man inte gör så blir han grinig gör missbelåtna läten.

IMG_1322

IMG_1365

Han är med andra ord en otroligt söt, gullig, envis och galen sheltie som jag sliter mitt hår över. Ofta.


Halsfluss (igen)...

Förra måndagen var jag hos vårdcentralen för att kolla upp varför jag hade ont i halsen och det visade sig vara halsfluss (igen)... Som tur var så var jag där innan den hade brutit ut som värst och fick antibiotika och kunde behandla den innan smärtan i halsen blev som värst.

Så i veckan har jag varit sängliggande med halsont och hög feber (cirka 40 grader, yay..!) och inte haft ork eller lust att göra någonting vettigt. Det är först idag som jag blivit bättre egentligen så idag har hundarna fått sig ett kort träningspass var. Eftersom jag fortfarande är långt ifrån återställd så får agilityn vänta och istället fick det bli ett lydnadspass för Ess med fokus på fjärren, ett ''apportera strumpor''-pass med Rosso och ett självkontrollspass för både Jackson och Oskar.

IMG_4473

På torsdag ska vi kolla så att Jackson är fit for fight igen och sedan är det, förhoppningsvis, fritt fram att träna och ligga i hårdträning inför DMet! Även Ess ska ligga i hårdträning inför tävlingsdebuten i November!


Tävlingshelg i Tidaholm

Helgens tävling har gett blandade resultat med samtliga galna shelties i familjen.

Jag och Jackson har nollat hopploppen och fick med oss en SM-pinne för lördagens lopp (1 sekund från CERT) men blev tyvärr utan SM-pinne i dagens hopplopp då han vurpade i en tunnel som kostade oss 1-2 sekunder och kostade oss även CERTET. Jackson sträckte sig även rejält och vi har fått goda råd angående hur vi ska göra för att få honom fit for fight igen men först är det vila som gäller!

IMG_9541

I agilityklasserna diskade vi oss. I lördags var det mitt val då Jackson hoppade av balansen ut åt sidan, så det var bara till att ta om och då satte han riktigt snygga RC! I dagens agilitylopp vet jag inte vad som hände om jag ska vara helt ärlig... Jag litade inte på Jackson någonstans, var sen i mina byten och slarvade i min handling. Kan vara på grund av min feber som har hållt i sig sedan i torsdags men det är inget jag vill skylla på.

Jag fick även låna Rosso av pappa idag och körde klass två med honom. I agilityloppet gick det riktigt bra! Det är ju Rosso vi pratar om så det gick väldigt långsamt men på något sätt kom vi ändå inom referenstiden och plockade med oss en pinne. Hopploppet valde jag att bryta då han var allmänt borta (mer än vanligt) så det kändes inte rätt att fortsätta. Vi blev även intervjuade av Västgöta Bladet så ni som bor där kan hålla utkik efter mina kommentarer om Rossos lopp på onsdag!

IMG_9870

Oskar och pappa har lyckats ta sina två diplom i klass 1 och debuterade i klass 2 med bravur idag! Tyvärr inga resultat men två riktigt snygga och snabba lopp! Även Ess har varit med dock har det inte blivit någon agility för honom, mot hans ständiga protester. Men han har fått ett riktigt snyggt regntäcke av mina elever som tack för mina insatser som instruktör för dom under åren. Tack så jättemycket! 

IMG_9614


Icke-hundmänniskor...

Inte alla gillar hundar, det är självklart. Alla gillar vi olika. Men någonting jag inte förstår är hur de som inte gillar hundar kan bete sig som de gör? Visst, majoriteten av de som inte gillar hundar (eller djur överlag) gör ingenting medan det finns vissa undantag. De som lägger spik eller glas i kött till exempel för att hundar ska skada sig. Det är någonting jag aldrig kommer förstå. Hur man kan bete sig så mot djur?

IMG_6342

Jag gillar inte katter, det erkänner jag. Men inte går jag omkring och gömmer spik eller glas i kattmat?

Där vi bor har vi några underliga människor, en grannkatt fick för flera årsedan kokande vatten hällt över sig av några killar som inte gillade katter och fick brännskador över hela ryggen. Vi har haft vuxna människor i kvarteret som låtit sina barn skjuta smällare på vårt hus på nyår för att de tycker att våra skotträdda hundar ska vara tysta. Vi har haft vuxna människor i kvarteret som låtit sina barn skrika och ropa på våra hundar för att få dem att skälla och sedan skrika ''tyyyyst!'' till dom. Logiken där har jag svårt att se. Jag blir inte klok på sådana människor...

Lina_somnar_Pepsi

Jag & Pepsi 2005

Nu var det, tack o lov, något år sedan sist detta hände och nu har vi ingen hund som är skotträdd men jag blir rädd. Rädd för hur dumma i huvudet människor kan vara, hur rädsla för hundar (bland annat) kan få en människa att bete sig på detta sätt?

söndag
7
mars
Camilla

2021
Vecka 9

Blogghistorik

«september 2015»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Tävling i Halmstad
Födelsedagsfirande & kursplanering
Friskförklarad, nytt jobb m.m.
Agilityträning + helgkurs!
VI ÄR KVALADE TILL SM 2017!
Med fokus på kontaktfält!
Nytt samarbete!
Årets första tävling, rehab m.m!
Ess rehabplan & film från gårdagens träning!
Årets sista träning!

Senast kommenterade
Vi ska flytta!
GOTLAND 2016
Landslagsuttagning 2016
Mål 2016
Ännu mer Running Contacts (+ film!)
Det värsta dygnet i mitt liv
Att sätta mål
Running Contacts: Uppdatering
KVALADE TILL AGILITY SM 2015!
Vikarie

Kategorier
agility
agilitybanor
allmänt
bilder
Blogglista
Ess
Ess kontaktfält
film
Filmserie - Ta hinder från ''fel'' håll.
frågestund
hemsidan
hundarna
Jackson
Jacksons kontaktfält
kurs
Kurser/Privatlektioner
Mål 2014
Mål 2015
Mål 2016
Oskar
Pepsi
Rosso
Running Contacts
SM 2015
SM 2016
SM 2017
Till salu
träning
tävling
Wazz

Arkiv
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013
  2012