Agilitytävling i Kallebäck

Lördagen spenderades på SBK Göteborgsavdelningen, dvs i Kallebäck för agilitytävling! Fyra klass 3 lopp var det som skulle göras, allihopa med samma mål: att komma närmre SM 2016 samt sätta riktigt snygga lopp! Några pinnar blev det tyvärr inte, dock fick vi till några riktigt snygga bitar som jag klippt ihop till en film längst ner i inlägget.

IMG_3754

Dagen började med ett nollat hopplopp, tyvärr 0.4 sekunder från SM-pinne... Men det blev ett missförstånd mellan mig och Jackson i slutet av loppet som tog lite för lång tid helt enkelt. I agilityloppet var jag allmänt förvirrad: sa balans till tunnlar m.m. och var väldigt ofokuserad vilket resulterade i en disk.

11402981_1669261036622368_5396124500494615623_n

I hoppklass B gick Jackson ur slalom helt plötsligt. Jag var precis bredvid honom och pushade inte på över huvud taget så jag valde att göra om och göra rätt för att sedan gå av och ladda om inför agilityloppet. Även där blev det ett nollat lopp med bara någon tiondels sekund från SM-pinne, även där på grund av ett missförstånd.

Jag och Jackson har haft en hel del missförstånd under tävlingar på sistone och det är något vi verkligen måste komma över, därför har jag bokat en hel del träningar för olika instruktörer framöver. Vi ska börja förstå varandra igen!


Back to basics

På sistone har jag tränat en hel del grunder med Ess, inte bara inom agilityn utan vi har gått tillbaka till grunderna med fjärren i lydnaden också - bara för att vi kan.

IMG_2706

Ess har en hel del kvar innan hans eventuella tävlingsdebut i november men samtidigt som vi lägger mycket tid på inlärning av nya hinder får man inte glömma bort grunderna. Häromdagen tog jag ut ett hophinder och lät Ess söka upp det från flera olika  distanser och vinklar. Till slut var han nog uppe i 20 meter till hopphindret, men sa jag fram så var det fram som gällde. Ess älskar sådan hr träning: att bara få springa och göra det han älskar mest, söka hinder!

Därför är det någonting som jag jobbar mycket med och har gjort med honom ända sedan han var yngre. Jag kan erkänna att det var ett tag sedan han fick träna på säcken och däcket vilket är något vi borde ta tag i men det får helt enkelt vänta tills den dag då jag har tid att åka upp till hundklubben och träna på enskilda hinder. Fram tills dess blir det hindersök och andra typiska grejer han bör kunna inför debuten.


Dubbelchansen

Hela helgen har spenderats på Kungsbacka Brukshundsklubb för agilitytävling!

Dagarna började med klass 1 med lånehunden Wazz som är en bordercollie, hittills har vi bara tränat tillsammans två gånger så att tävla tillsammans var ett enda stort kaos. Han söker inte hinder på samma sätt som mina hundar gör så att styra honom när jag låg 10 meter bakom redan från start (han kan inte stanna i starterna) var ett rent helvete. Vi har mycket att träna på i fortsättningen men det ska bli lärorikt och kul att se vart det här slutar, det är en rolig hund med ett jäkla driv i!

Jackson har gått snabbare och tightare än vanligt vilket har varit riktigt roligt! Lördagens agilitylopp hade räckt till en andraplacering om han inte hade gjort en fulsnurr, men tiden räckte ändå till en fjärdeplacering och SM-pinne! Så nu saknar vi bara två SM-pinnar i agilityklassen innan vi är kvalade till Agility SM 2016.

IMG_4472

Hopploppet gick bra fram till slalom då Jackson gick ur och blev jättelåg så jag valde att bryta loppet eftersom jag inte förstod varför han helt plötsligt hade blivit så låg som han blev. Söndagens agilitylopp slutade i 10 fel, dels pga kontaktfältsfel men också pga en vägran på ett ställe jag visste att han skulle vägra på om jag gjorde som jag gjorde men jag ville ändå prova. Hopploppet gick hur bra som helst fram till sjunde hindret! Jackson gick snabbare än någonsin och svängde tight som bara den men mitt i en jaakko får jag någon form av värmeslag och börjar skaka, blir yr och tappa synen så det var bara att stanna och gå av... Jag är riktigt besviken och arg på att det hände just där och då, mitt i ett lopp som hade kunnat gå riktigt, riktigt bra. På en bana jag verkligen såg fram emot att få springa. Men jag får väl bygga upp den på träning någon gång.

Nu väntar någon dags vila för Jackson innan vi fortsätter med hans RC-träning!


Höger och vänsterkommando

Idag bestämde jag mig för att Ess behövde en ordentlig utmaning inom agilityträningen, så jag bestämde mig för att lära honom ett höger och vänsterkommando.

IMG_3660

För vänstersvängar valde jag kommandot ''left'' och för högersvängar valde jag ''vänd''. Jag tänkte först ta ''back'' för höger men eftersom jag använder ''back'' när jag skickar Jackson runt ett hinder så ville jag inte blanda ihop det under tävlingar och träningar så då fick det helt enkelt bli ''vänd''.

Hittills har vi tränat kommandona i en kvart och han gör redan stora framsteg. Vänsterkommandot verkar redan sitta när jag skickar honom mot ett enskilt hinder men såklart kommer jag se till att både höger och vänsterkommandot sitter på ett hinder innan vi provar det i en kombination. Jag ska också försöka filma ett träningspass så ni får se hur det ser ut. 


Agilitykurser och egen träning

Den här veckan kommer gå åt till att träna mig själv och hundarna, söka jobb, hålla och planera kurser samt njuta av sommarvärmen som äntligen verkar ha bestämt sig för att stanna.

IMG_2157

I helgen samt igår var jag i Fjärås för att hålla privatlektioner och träna med mina egna hundar och passa på att vara ute i solen så mycket som möjligt. Både Ess och Jackson utvecklas för varje träning som går och är båda två i toppform så det är otroligt roligt att träna med dom för tillfället. Idag har jag sökt till ungefär 10 jobb, förberett en massa inlägg på min andra blogg (mer information om den längre ner i inlägget) och förberett de agilitykurser som drar igång i veckan. Idag börjar nybörjarkursen jag håller på Mölndals Hundsällskap och på fredag drar den offensiva handlingskursen igång!

Det ska bli jätteroligt att hålla en nybörjarkurs, något jag aldrig gjort förut. Jag har hållt flera privatlektioner för nybörjarekipage men aldrig såhär många samtidigt - men det ska bli riktigt roligt! Förhoppningsvis är det ekipage jag kan följa ett tag framöver. Handlingskursen ska också bli riktigt rolig att hålla! Det är ungefär samma gäng som brukar gå den här kursen så dessa ekipage kan jag utan och innan, så nu ska de minsann få något att bita i...

IMG_6817

När det gäller min egen träning så har jag lagt om min livsstil helt, för att försöka hitta tillbaka och förbi den formen jag var i innan jag fick halsfluss under Wasahoppet. För er som vill läsa om min numera nyttiga och hälsosamma livsstil så kan ni följa min andra blogg:

www.dahlmanlina.blogg.se


S-svängar, dubbla blindbyten och kontaktfält

Gårdagens agilityträning var en sådan träning man aldrig vill glömma, en träning då allting satt!

Jag och pappa åkte upp till MHS för att träna agility med hundarna (Ess hade sin vilodag och fick stanna hemma). Jag satte upp en bana för att träna på dubbla blindbyten i högt tempo och det blev en rejäl utmaning! Efter många misslyckade försök (min sena timing och Jacksons ''kan själv''-attityd) så började jag och Jackson äntligen förstå varandra och till slut så satte vi försök efter försök!

IMG_6342

Vi tränade också på ''runt'' och på S-svängar som vi har haft jättemycket problem med på tävlingar på sistone men igår gjorde vi stora framsteg även där.

När det gäller kontaktfältsträningen så är jag mer än nöjd! Jackson missade inte ett enda kontaktfält och när jag gick från att belöna alla träffar till bara låga träffar gav det snabba resultat. Jackson satte tillslut bara riktigt låga och fina träffar i bra fart och jag ser verkligen fram emot att se hur det här utvecklas! Vi behöver ju några agilitypinnar till innan vi är kvalade till SM 2016.

IMG_3754


Att sätta mål

Varje januari sätter jag mål för året, både personliga och för hundarna i både träning som tävling.

Ögonblicksbild 2 (2015-08-10 21-49)

Igår tittade jag över målen och insåg att Ess mål var väldigt flummiga, det var inga specifika mål att gå efter. En eventuell tävlingsdebut, bestämma kontaktfältsmetod, miljöträning och påbörja agilityträningen är självklart för mig och inga riktiga mål att gå efter så därför satte jag nya mål igår.

 • Träna Running Contacts regelbundet
 • Kunna slalom utan bågar
 • Tävlingsklar till Novemberrusket

Dessa fick bli våra nya mål, de kändes mer naturliga att jobba efter. Ess slalomträning går framåt med stora kliv och känns inte alls som något jag behöver stressa med inför Novemberrusket som ska bli hans tävlingsdebut. Hans kontaktfältsträning är däremot något som jag behöver jobba mer med, det går i snigelfart och kommer knappast vara klart i November. Därför tänker jag vänta och se hur redo vi är för en agilityklass då, om inte så kör vi bara hoppklassen, för jag vill inte stressa fram ett halvdant kontaktfältsbeteende utan vill känna mig redo. Som ägaren till en av de bordercollies jag tränar sa: ''jag vill inte göra en tävlingsdebut med min hund förrän vi är redo att vinna klassen''. Detta är något som jag verkligen tog till mig när det gäller Ess agilityträning, vi behöver inte och tänker inte stressa. Vi tar en träning i taget och ser vart vi står när det är dags att anmäla sig.

1378884_1073993942618070_2854116925087520061_n

Handlingsmässigt är vi redo för hoppklass 1, det är slalombågarna som ska bort bara så är vi klara sedan, agilityklassen är en annan sak. Där kan han gungan, annars har jag inte ens introducerat A-hindret och han har gått över balansen någon enstaka gång. Men som sagt: vi ser ingen anledning till att stressa fram ett kontaktfältsbeteende utan jobbar på i en takt som funkar för oss och gör tävlingsdebuten när vi är redo.

Hur tänker ni när ni sätter mål i hundträning och tävling? Är målen främst resultatinriktade eller momentinriktade? Siktar ni mot att hamna på pallen eller klara av ett visst moment?


Wasahoppet 2015

Större delen av Wasahoppet är en stor dimma för mig eftersom jag genomförde tävlingen med extremt ont i halsen och hög feber, med andra ord sprang jag flera lopp med halsfluss. Jag tävlade endast fredag och lördag med Jackson eftersom jag blev för dålig under lördag kväll, så vi strök oss från söndagens lopp och åkte hemåt. Väl hemma åkte jag till en läkare och fick antibiotika och totalt förbud mot all fysisk aktivitet i 10 dagar.

IMG_7372

Trots halsflussen lyckades vi nolla fyra lopp samt knipa 2 SM-pinnar. Så nu har vi ''bara'' 3 agilitypinnar kvar inför SM 2016! Inför lördagens sista lopp bestämde jag mig för att ge allt. Det fick bära eller brista, jag ville nämligen få till ett lopp med en riktigt bra känsla, oavsett resultat. Jag satsade allt och sprang så snabbt benen bar den dagen vilket hade blivit klassens snabbaste tid om inte jag hade tryckt på för mycket in i slalom vilket resulterade i 10 fel men jag är riktigt nöjd ändå, Jacksons attityd i det loppet gav verkligen mersmak och så fort jag är frisk så kommer jag se till att göra allt för att hitta den farten igen.

torsdag
25
februari
Sigvard, Sivert

2021
Vecka 8

Blogghistorik

«augusti 2015»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Senaste inlägg
Tävling i Halmstad
Födelsedagsfirande & kursplanering
Friskförklarad, nytt jobb m.m.
Agilityträning + helgkurs!
VI ÄR KVALADE TILL SM 2017!
Med fokus på kontaktfält!
Nytt samarbete!
Årets första tävling, rehab m.m!
Ess rehabplan & film från gårdagens träning!
Årets sista träning!

Senast kommenterade
Vi ska flytta!
GOTLAND 2016
Landslagsuttagning 2016
Mål 2016
Ännu mer Running Contacts (+ film!)
Det värsta dygnet i mitt liv
Att sätta mål
Running Contacts: Uppdatering
KVALADE TILL AGILITY SM 2015!
Vikarie

Kategorier
agility
agilitybanor
allmänt
bilder
Blogglista
Ess
Ess kontaktfält
film
Filmserie - Ta hinder från ''fel'' håll.
frågestund
hemsidan
hundarna
Jackson
Jacksons kontaktfält
kurs
Kurser/Privatlektioner
Mål 2014
Mål 2015
Mål 2016
Oskar
Pepsi
Rosso
Running Contacts
SM 2015
SM 2016
SM 2017
Till salu
träning
tävling
Wazz

Arkiv
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013
  2012