Agility SM 2015

I helgen har jag och Jackson tävlat i vårt första Svenska Mästerskap!

SM-helgen inleddes på fredagen med en vetrinärbesiktning som Jackson kom igenom utan några som helst problem, sedan var det bara att umgås med familj och vänner och invänta lördagens tävling.

11402981_1669261036622368_5396124500494615623_n

(Foto: Canine Rush)

Vi inledde helgen med en fin nolla i hoppklassen vilket gjorde att vi hamnade på en trettonde plats inför söndagens final. Jag gillade verkligen hoppbanan i medium, man var tvungen att hålla i hunden i princip hela banan men det fanns också tillfällen då man kunde släppa på kontrollen och bara springa, sådana banor passar verkligen mig och Jackson eftersom vi båda fokuserar bättre på banor som är klurigare.

I lagklassen var Jackson lite ofokuserad vilket ledde till att vi fick med oss 5 fel men resten av laget skötte sig så även där var vi vidare till final!

11222479_1669261083289030_2501558353306807830_n

Inför söndagens final hade vi ingen vidare uppladdning då Jackson blev krasslig och fick gå hela dagen utan mat. Vi inledde med ett kaosartat laglopp där Jackson sprang förbi ett hinder på en raksträcka vilket ledde till en disk, sedan tog tyvärr vår C-hund ett hinder från fel håll så det blev en disk för hela laget.

11666085_1669261039955701_5010761036166166532_n

I den individuella finalen var banan utmanande men rolig. Jackson hade varit rätt så borta psykiskt hela dagen men inför finalen så taggade han och jag upp ordentligt. Tyvärr inleder jag finalen med att sticka alldeles för tidigt på hinder två vilket ledde till fem fel, sedan fick vi en femma till på balansen då Jackson blir såpass taggad att han hugger mig i handen. Men jag är otroligt nöjd ändå. Jag och Jackson har verkligen gett allt och lagt i en växel till under helgen som vi tänker lära oss att hantera! Nu väntar vila i några dagar innan vi drar vidare till Kalmar för GULDAgility som förhoppningsvis kan ta oss några steg närmre SM 2016 för dit vill vi verkligen.

Totalt hamnade vi på en 22:a plats av 81 starter och fram till nästa SM är vi alltså Sveriges 22:a bästa ekipage i medium!


Idioten fast med hund

Förmiddagen har spenderats med tre galna och träningsglada shelties! Eftersom Jackson ska vila fram tills SM i helgen så passade jag på att träna med Rosso, Oskar och Ess.

IMG_2054

Med Ess var det fokus på framför, bakom och blindbyten och att helt enkelt förstå vilken timing jag måste ha i olika situationer. Han är ju bara 13 månader gammal och har (självklart) inte samma erfarenhet som Jackson till exempel så nu tränar vi mycket på att läsa av och förstå varandra i olika situationer. Vi jobbar också på tigtha svängar då Ess gärna springer rakt fram och gärna tar god tid på sig i sina yviga svängar och idag kändes det som att poletten trillade ner, så när jag skickar honom på ett hinder och säger ''tigth'' så samlar han ihop sig fint i hoppet och får till riktigt fina svängar!

IMG_0541

Oskar fick i princip köra samma sak, mycket fokus på tigtha svängar. Sedan fick jag den brillianta idén att köra idioten fast med hund... Ni vet det man ofta gjorde på idrotten i skolan? Springa fram och tillbaka mellan koner i full fart tills man nästan dog av trötthet?  Jag satte upp tre hinder på en rak linje och sprang fram och tillbaka i full fart: först från hinder 1 till 2, sedan tillbaka till hinder 1, till hinder 3, hinder 2, hinder 3, hinder 1 och så vidare. Detta gjorde vi till både jag och Oskar var helt slut. Att hinna före en snabb sheltie till varje hinder och göra en jaakko på varje hinder var en utmaning och det gällde att springa för fullt men kul och riktigt jobbigt var det! Jag ska se om jag kan få det på film någon gång.

IMG_0616

Rosso fick inte köra så väldigt mycket, snart pensionär och allt. Så vi jobbade lite med target och att jobba upp distansen för att skicka honom mot ett hopphinder, sedan tränade vi även lite på självständigheten i runt. Rosso börjar bli gammal så med honom tränar jag inte så hårt med, men roligt har han i alla fall!


Genrep inför SM

Idag åkte jag och Jackson till Emelie för vårt sista genrep inför SM...

11401168_1107445329272931_8371598979900632125_n

Vi jobbade mycket på min och Jacksons absoluta svaghet, det vill säga dubbla blindbyten. Inte nog med att vi skulle göra det en gång, utan på en bana där detta inträffade tre gånger i rad! Men vi kämpade på och efter ett tag kändes det som om vi nästan hade koll på vad vi gjorde, mängdträning gör susen!

IMG_4449

Vi körde också lite Running Contacts och det känns som om det kan bli en träff på SM om inte Jackson trycker på allt för mycket i stridens hetta. Överlag kändes det som om vi hade ett riktigt bra flyt idag och när de dubbla blindbytena satt såg det riktigt bra ut. Vi tränade också en del på att jag skulle låta Jackson sköta sitt under vissa delar av banan vilket resulterade i att jag kunde fokusera på att springa vidare och skaffa mig det försprång jag behöver.

Efter en timme hos Emelie var både jag och Jackson helt slut och det känns som om vi är i bra form vilket är väldigt skönt, speciellt med tanke på SM och alla tävlingar i sommar.


Framsteg i slalominlärningen

Idag har varit en väldigt lugn dag. Förutom att träna Ess en stund på eftermiddagen har jag inte gjort särskilt mycket.

1378884_1073993942618070_2854116925087520061_n

När det gäller Ess slalominlärning så har jag försökt ta det lugnt och inte stressa och lägga på för många pinnar i taget men eftersom Ess är så extremt lättlärd så har det gått väldigt fort från två till tolv pinnars slalom. Idag la jag på de sista två pinnarna och han gick hur bra som helst, han reagerade inte alls på att antalet pinnar var fler än förra gången, som jag trodde att han skulle göra, utan sprang på precis som vanligt. 

Min plan nu är att fortsätta ha kvar bågarna ett tag till och träna in olika ingångar, distanser m.m. och sedan jobba bort bågarna. Den planerade tävlingsdebuten är ju inte förrän i slutet av november så jag känner inte att vi behöver stressa särskilt mycket med slalomet.


Running Contacts: Ett stort steg i rätt riktning

Jag har kämpat, jag har jublat, jag har hoppats, jag har gråtit och nu jublar och hoppas jag igen. Hoppas på att det jag såg under dagens kontaktfältsträning med Jackson håller i sig, jublar för att Jackson, kanske, äntligen, förhoppningsvis förstår balansen.

IMG_3804

Efter första delen av trippelchansen (i början av maj i år) insåg jag att Jacksons halvdana Running Contacts hade blivit ersatta av den snabbare varianten: flying contacts... Efter det var jag och Jackson uppe på hundklubben och nötte Running Contacts nästan varje dag. I en nästan en månad hårdtränade vi kontaktfält med undantag för några enstaka vilodagar. De två sista veckorna satte han perfekta Running Contacts, utan missar och jag trodde att träningen äntligen hade gett resultat.

När vi körde tävlingen i Halmstad i slutet av maj började han hoppa kontaktfälten igen, men denna gången inte bara på tävling utan även på varenda träning efter det. Jag bröt ihop totalt, jag förstod verkligen inte vad som hade gått fel.

IMG_4466

Tidigare i veckan var jag uppe på hundklubben för att se om det fanns något hopp för kontaktfälten innan SM som är nästa helg och jag fann verkligen ingen motivation. Jackson tog kontaktfälten i skritt och möjligen trav men osäkerheten var tillbaka och han ville inte öka farten, men han satte iallafall allting så länge som det var i skritt eller trav.

Idag var vi uppe på hundklubben igen för att se om det gick att öka farten ytterligare och Jackson ökade farten självmant och kändes säkrare på vad han skulle göra! Han gjorde en miss men tänkte genast till och satte alla kontaktfält efter det.

Jag förväntar mig inte att han sätter kontaktfälten på SM men jag är så otroligt glad för att äntligen få se ett stort kliv i rätt riktning! Jackson var nära på att missa en gång när det gick lite fortare än tidigare men sträckte ner en framtass i smått panik i sista sekund vilket jag ser som ett tecken på att han börjar förstå vad som ska göras. Nu väntar en privatlektion hos Emelie Merenius som ett sista genrep inför SM!


Vardagslydnad och slalomträning

Imorse bestämde jag mig för att ta tag i lite konflikter som vi har med Ess. Han är nämligen extremt envis och när vi öppnar dörren för att släppa ut hundarna rusar Ess ut, utan att vänta på släppkommando som de andra hundarna gör. Samma sak när vi ska in, när vi ropar in honom vänder han och springer åt andra hållet istället.

IMG_3660

Så imorse tränade vi dels på att han måste vänta innan han får gå ut och så har jag börjat lära in ''gå hem'' vilket betyder att han ska gå in och ställa sig precis innanför dörren när jag säger detta. Efter 5 minuter hade han förstått vad som skulle göras och började tycka att ''gå hem'' var en riktigt rolig lek.

Ett tag efter det tog jag ut honom igen men denna gången för att träna slalom. Ess utvecklas riktigt fort och nu kör han 10 pinnars slalom i bra fart och klarar av hyfsat svåra ingångar och bryr sig inte om min placering. Nästa träninspass ökar vi till 12-pinnar och sedan börjar jobbet med att sakta men säkert jobba bort bågarna!


En solig helg i Vänersborg

I lördags åkte jag med pappa till Vänersborg för att ''bara'' coacha och titta på klass 1 och 2, men riktigt så blev det inte... Istället  körde jag 3 av 4 lopp i klass 1 med Oskar och 1 av 2 lopp i klass 2 med Rosso.

IMG_0616

Oskar börjar sakta men säkert bli säkrare på tävling och börjar fokusera på föraren istället på vad som händer runt om banan, vilket han tyvärr blev ''tvungen'' att göra i ett agilitylopp vi körde där en ilsken hund gick precis vid bankanten när Oskar var mitt i slalom. Annars hade han kanske, möjligtvis, gått klart slalom... Men överlag har han sprungit på riktigt bra och förhoppningsvis börjar hans tävlingsnerver släppa!

Tanken var att pappa skulle köra Rosso eftersom jag ändå hade snott åt mig tre lopp av Oskar men efter första loppet med Rosso gav pappas knä upp och jag fick hoppa in och köra. Rosso sprang på mycket snabbare än vad han brukar vilket tyvärr ledde till en felanpassning i avstampet och resulterade i ett rivet hinder. Men som vanligt är Rosso hur glad som helst när han springer och det smittar verkligen av sig, det är hur kul som helst att köra med Rosso även om det inte går särskilt fort.

IMG_6395

Idag var det dags för lagtävling och då skulle Jackson äntligen få springa! Även idag sprang jag med Rosso istället för pappa då hans knä inte går att springa på för tillfället. Efter åtta lopp totalt var jag, Jackson och Rosso helt slut och med två vinster med Jacksons lag och två andraplatser med Rossos lag i bagaget åkte vi hem igen.

11401383_1107916595892471_9150097734941894865_n

Även Ess var med på tävlingen idag som sällskap och för miljöträning. Han har fått många nya hundvänner och har fått springa av sig lite på framhoppningsbanan, nu  är det ''bara'' ett halvår kvar tills han är gammal nog för att tävla själv...


Korta träningspass i värmen

Imorse åkte jag och Ess ner till anläggningen för att träna lite grunder samt tighta svängar.

Jag nöjde mig med att ta ut ett hopphinder där vi tränade på framåtsändande, självständiga starter och tighta svängar och det gick riktigt bra! Ess var lite frustrerad i början när jag introducerade de tighta svängarna eftersom han gärna springer rakt fram men till slut så svängde han riktigt fint.

IMG_4462

När jag kom hem möttes jag av Oskar som var överlycklig över att sommaren äntligen är här. Han kunde inte sluta hoppa på mig och varje gång jag satte mig ner så skulle han upp i ansiktet på mig och gosa och busa, gullungen. Så större delen av dagen har hittills tillbringats i solstolen eller tränat med Ess, Oskar och Jackson. Ess och Oskar fick varsitt kort slalompass för någon timme sedan och jag och Jackson tränade på våra läxor från Emelie Merenius. Det blir väldigt korta träningspass när det är såpass varmt ute men lite har hundarna fått springa iallafall. Rosso får nöja sig med att ligga och lata sig på gräsmattan och vila i skuggan.

Nu ska jag lapa i mig lite mer sol innan det är dags att börja göra mig iordning för att fira min kusins student.


Veckan som varit (student, agilityträning + attackerad av aggressiv hund...)

Mycket har hänt sedan jag bloggade sist...

IMG_3804

I måndags var jag och min pojkvän nere i Fjärås för att fixa lite på anläggningen, bland annat fixa tunnelhållare och märka ut hinderhöjderna på hopphindrerna. Jag skrev även upp alla olika hinder jag har så att jag vet det när det är kurser på gång! 

I tisdags var det äntligen dags för mig att ta studenten! Jag var extremt nervös och taggad och dagen blev hur lyckad som helst, trots 13 grader och regn... Under avslutningen i aulan hade de tagit dit gamla elever som lyckats i livet, bland annat en i augustifamiljen och komikern Per Andersson! Jag har, som många andra, älskat Per i parlamentet så att se honom live var verkligen häftigt! Efter det följde utspring och flakåkning innan det bar av hemåt för att umgås med familjen och släkten.

IMG_4753

I onsdags åkte jag och Jackson till Emelie Merenius för att försöka hitta formen inför SM. Vi brukar försöka träna hos Emelie regelbundet men nu har det inte blivit av på ett tag så det var skönt att få lite coachning igen. Vi fick minst sagt något att bita i och efter en timme var både jag och Jackson trötta i huvudet och extremt peppade inför fortsatt träning inför SM.

I torsdags åkte jag, pojkvännen och pappa upp till hundklubben för att träna med resterande sheltiesar. Ess sprang på riktigt bra och han börjar förstå vitsen med bakombyten nu, efter två träningspass... Han är allt bra snabblärd den där lilla! Vi fokuserade på raka linjer med bakom, framför och blindbyten och det gick riktigt bra.

Igår åkte vi upp till hundklubben igen men denna gången för att träna Running Contacts med Jackson och säcken, däcket och balansen med Ess. Mer om Ess kontaktfält i ett annat inlägg!

IMG_3660

Tyvärr började vistelsen med att det kommer en stor och aggressiv hund och slänger sig in i bagaget för att bråka med mina hundar. Som tur är gör varken Ess eller Jackson något när vi möter aggressiva hundar utan försökte backa undan så gott det gick medan jag och min pojkvän fick rycka bort hunden. På grund av koppeltvånget som finns på hundklubben som ägarna totalt hade ignorerat och försökte skylla hela situationen på mig så fick de sig en vänlig men väldigt bestämd förklaring om vad koppeltvång innebär. Förhoppningsvis gick något in och att de håller sin hund kopplad så att detta inte händer igen, nästa gång kanske det sitter en annan stor och aggressiv hund i ett annat bagage och då slutar det inte bra för någon...

Den här veckan har varit full med aktiviteter och nästa vecka blir inget undantag, då är jag fullbokad alla dagar. Förhoppningsvis blir nästa vecka lika bra som denna!

söndag
7
mars
Camilla

2021
Vecka 9

Blogghistorik

«juni 2015»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Senaste inlägg
Tävling i Halmstad
Födelsedagsfirande & kursplanering
Friskförklarad, nytt jobb m.m.
Agilityträning + helgkurs!
VI ÄR KVALADE TILL SM 2017!
Med fokus på kontaktfält!
Nytt samarbete!
Årets första tävling, rehab m.m!
Ess rehabplan & film från gårdagens träning!
Årets sista träning!

Senast kommenterade
Vi ska flytta!
GOTLAND 2016
Landslagsuttagning 2016
Mål 2016
Ännu mer Running Contacts (+ film!)
Det värsta dygnet i mitt liv
Att sätta mål
Running Contacts: Uppdatering
KVALADE TILL AGILITY SM 2015!
Vikarie

Kategorier
agility
agilitybanor
allmänt
bilder
Blogglista
Ess
Ess kontaktfält
film
Filmserie - Ta hinder från ''fel'' håll.
frågestund
hemsidan
hundarna
Jackson
Jacksons kontaktfält
kurs
Kurser/Privatlektioner
Mål 2014
Mål 2015
Mål 2016
Oskar
Pepsi
Rosso
Running Contacts
SM 2015
SM 2016
SM 2017
Till salu
träning
tävling
Wazz

Arkiv
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013
  2012