Avundsjuka hundar - myt eller sanning?

I söndags, dagen efter jag och Ess hade varit i hundarenan, tog jag ut Jackson i trägården för att träna lite agility i snön. Jag har börjat se ett mönster när Jackson går som bäst - det är nämligen oftast efter jag har tränat med någon annan hund. Nästan som för att visa mig att det inte finns någon bättre hund än honom.

IMG_7145

På Lagchansen, en agilitytävling i september, gick Jackson hur bra som helst. Varför? Jo, för att jag skulle köra med pumin Eskil strax efter Jackson så precis innan Jacksons start sprang jag omkring och värmde upp en annan hund. Samma sak hände nu i söndags, Jackson gick hur bra som helst! Vi tränade på framåtsändande, runt och tigtha svängar och allting satt klockrent. Jag börjar fundera på om det jag har hört om att hundar inte kan känna avundsjuka är falskt eller om Jackson är ett undantag. Vad tror ni, slump eller avundsjuka?


Ensam i hundarenan

I lördags, när jag skulle till hundarenan, bestämde jag mig för att bara ta med mig Ess. Besvikelsen i Jacksons ögon går inte att beskriva och jag känner mig lika skyldig varje gång som jag tränar med någon annan hund än Jackson. Men tanken var redan från början att endast ta med Ess för att grundträna och så fick det bli oavsett hur mycket Jackson försökte övertala mig till att ta med honom.

IMG_1322

Väl i hundarenan tränade vi på starter, leta upp tunnlar, söka upp hinderstöd och provade på ett blindbyte efter en tunnel för första gången. Ess fattade absolut ingenting när han helt plötsligt skulle komma till motsatt sida men efter två, tre försök så förstod han och vi fick till någon form av blindbyte iallafall. Jag har sagt det förr men Ess är riktigt rolig att träna med och det ska bli roligt att se vart vi hamnar i framtiden!


En tripp till veterinären

Idag är det lite mindre än en vecka som vi akut fick åka in med Ess till veterinären för operation. Ess högra kind hade svullnat upp och jag fick inte ta i den utan att han pep till, vilket ställde till problem när jag ville undersöka vad det kunde vara.

Men tillslut kunde jag kolla på hans tänder och såg att tandköttet vid hans hörntand inte alls såg bra ut. Så jag ringde till pappa och han ringde upp veterinären som sa att de inte kunde ta emot Ess förrän på måndagen (detta var på fredagen), men att de kunde ge oss smärtstillande som Ess kunde äta under helgen. Men eftersom vi inte ville vänta sa pappa att då ringde han hellre till en annan klinik och kollar om han kunde få komma dit istället - men då fanns det tydligen helt plötsligt tider för Ess på denna klinik redan inom en timma...

IMG_1376

Så pappa åkte dit och lämnade in Ess för operation och efter några timmar kunde vi hämta ut en väldigt vimsig och klumpig Ess som saknade två av sina tänder som de hade dragit ut. Som ''tur'' var så var det valptänder som hade vägrat lossna innan som krånglade. För att undvika inflammation på roten på kindtanden som inte har kommit ner än får Ess gå på medicin ett tag och om ungefär 2 månader är det dags för återbesök och då ska dom söva ner honom igen och gå in och titta på hur roten har klarat sig.


SM-pinne + CERT

I helgen var jag och Carro i Ulricehamn för att tävla med våra grå. I mitt och Jacksons första lopp blev det fullständigt kaos, ingenting stämde. När jag sa ''kom hit'' sprang Jackson bort från mig och tvärtom. Så tillslut orkade jag inte mer och tog raka vägen ut och var inte alls peppad inför agilityloppet. Men till skillnad från hoppbanan så var agilitybanan hyfsat lätt och det var bara till att springa! Tyvärr fick vi med oss en 5:a på balansen vilket jag hade väntat mig, men utan den hade vi varit ännu ett steg närmre SM 2015. Men sitter inte RC till 100% så blir det lätt så.

IMG_8554

I söndagens första lopp sprang Jackson på riktigt bra vilket ledde till att jag stressade till oss en vägran i mitten av loppet men jag var riktigt nöjd ändå och hade en bra känsla inför agilityloppet. I agilityloppet tänkte jag inte så mycket, jag ville bara dra på eftersom jag visste att jag hade bråttom till hindret efter balansen så jag struntade i Jackson på balansen och rusade dit. När jag kom i mål visste jag inte om vi hade fått med oss fem fel på balansen eller inte men jag såg ganska snabbt på Carros ansiktsutryck att vi var nollade. Tiden räckte inte bara till en pallplats, utan vår sista SM-pinne inför SM 2015 i agilityklassen och vårt andra CERT!


Kontaktfältsträning

Idag bestämde jag mig för att ta ut Ess för ännu ett pass för kontaktfältsträning. Vi jobbar enligt mattmetoden för att förhoppningsvis lyckas få Running Contacts.

IMG_1365

Redan idag, det andra träningstillfället, söker han upp mattan från 10-15 meter, rusar dit i full fart och springer fint över mattan. Frivilligt dessutom! Jag kan vara och plocka upp bollen som jag har kastat till honom (som han har släppt) för att se honom ta sats mot mattan i full fart för att sedan springa över den. Han är knäpp men riktigt rolig att träna med! Jag har aldrig varit med om en hund (såpass ung dessutom) som tar egna initiativ och tar kontroll över träningen. Det är en riktigt fräck valp jag har, det ska bli kul att se hur han utvecklas i framtiden.

Idag fick vi våra första missar men det hade jag nästan förväntat mig nu när vi (eller ja, Ess) har gjort det såpass mycket svårare om man jämför med vårt första träningstillfälle med mattan. Nästa tillfälle blir inte förrän nästa vecka någon gång och det ska bli spännande att se hur han utvecklas.


Agilityträning med Ess!

I lördags var jag iväg med Jackson till Göteborgs Hundarena för att träna med laget, även lilla Ess var med och fick träna lite. Jackson skötte sig riktigt bra, han gick inte perfekt, men nästan. Någon som däremot överraskade mig var Ess! När de andra i laget värmde upp sina hundar i hallen passade jag på att träna starter med Ess. Han kunde sitta kvar och starta på kommando så länge som jag inte gick mer än 3 meter ifrån honom vilket är en riktigt bra start med tanke på alla störningar som fanns runt omkring.

IMG_1358

Ess fick även springa igenom tunnlar på kommando för första gången, innan har han bara rusat fram och tillbaka genom tunnlarna på eget initiativ men den här gången la jag på ett kommando och det gick riktigt bra! Jag kunde skicka honom på tunnlarna med 3-4 meters distans så jag är riktigt nöjd! När vi skulle plocka in så fick Ess springa lös i hallen och då sprang han till en tunnel somhan sedan sprang fram och tillbaka genom flera gånger innan jag var tvungen att plocka bort den. Det blir en tunnelgalen hund det där...


Resan mot Running Contacts...

Häromdagen tog jag ut Ess för att påbörja träningen mot Running Contacts med honom. Eftersom jag gav upp på mattmetoden med Jackson så tänkte jag göra ett nytt försök med Ess som inte har något inlärt beteende på balansen som jag måste lära om, till skillnad från Jackson.

IMG_1320

Redan efter något försök så förstod han att det var på mattan som han behövde kliva för att få belöningen och efter några ytterligare försök så sprang han över mattan och träffade 8 av 10 gånger. Nu är det bara jag som ska hålla igång träningen med Ess och förhoppningsvis så blir det inte lika problematiskt som med Jackson. Nästa gång ska jag ta och filma träningen också så att även ni kan följa vår resa mot förhoppningsvis snygga running contacts!


Träning för Emelie

Igår åkte jag och Jackson till Göteborgs Hundarena, igen, men denna gången för att träna för Emelie Merenius tillsammans med Carro och Emma!

P1040175

Mitt extremt fokuserade ansiktsutryck får ni dock vara utan...

I den första banan var det staket som gällde vilket inte är min och Jacksons starka sida direkt och det är något vi har fått i läxa av Emelie sedan tidigare. Pull Through var något som vi borde ha tränat mer på än vad vi faktiskt har gjort men det gick bra ändå och jag tycker att det fungerar bra i liknande sammanhang som på träningsfilmen. I den andra kombinationen hade vi desto mer problem då Jackson gärna flyter ut i svängarna när det finns utrymme för det men efter lite justeringar och lite träning så gick det bättre!

Så vår läxa tills nästa gång är att fortsätta träna staket och lära Jackson att fortsätta jobba i svängarna och inte flyta ut även om jag måste sticka iväg som på träningen igår.


Agilityträning med Oskar!

Det var väldigt vad man vänder på dygnet under ett jullov... Jag tänkte skriva ett blogginlägg om dagens agilityträning på hundarenan med Oskar när jag insåg att det var igår.

Oskar andra pinnen

Vi började träningen med att ställa upp en väldigt enkel bana med bra linjer och bra flyt. Oskar gick bra, han hade bra fart och var med mig hela tiden. Dock kunde svängarna ha varit lite bättre men det var ett tag sedan vi tränade tillsammans så jag är nöjd!

Sedan flyttade vi runt lite tills vi hade en lite svårare bana men fortfarande inte så svår. Oskar sprang på mycket bättre vilket resulterade i lite värre svängar men jag är nöjd ändå. Han gick riktigt bra och det var kul att träna med någon annan hund än Jackson faktiskt. Jag har blivit så inkörd på Jackson nu när jag bara har en hund som jag tränar och tävlar med så det är roligt att köra med en annan hund ibland för omväxling. 


Dag 19 – Mål 2015

2014 var både det bästa och det absolut värsta året i mitt liv. Jag har utvecklats otroligt mycket som person under året, fått nya nära vänner och har fått uppleva mycket inom agilityvärlden som jag inte trodde att jag skulle få uppleva. Iallafall inte i år.

IMG_9145

Men under de sista månaderna under 2014 vändes hela min värld upp och ner, jag förlorade många väldigt viktiga människor i mitt liv, min trygghet rycktes bort från mig och under en period visste jag inte hur jag skulle klara mig helt ärligt. Jag mår bättre nu, jag är långt ifrån okej men försöker hänga med i vardagen som vanligt. Under 2015 har jag mycket att se framemot som Agility SM, agilityträningen med Ess, ännu en säsong i klass 3 med Jackson, studenten, en utbildning som jag velat gå ett bra tag nu, hålla kurser m.m. Förhoppningsvis blir 2015 ett bra år! 

När det gäller hundarna så hoppas jag att vi kommer ha ett bra tävlings och träningsår och utvecklas som team! Här nedan kommer lite mål som vi kommer jobba mot under året. 

 

Jackson

 • Agility SM 2015 Individuellt (3 pinnar kvar)
 • Agility SM 2016 Individuellt & lag
 • DPAC 2015?
 • Certifikat i Hoppklass
 • Certifikat i Agilityklass

Ess

 • Miljöträna
 • Träna hundmöten
 • Komma igång med agilityträningen!
 • Färdig för klass 1 i slutet av året?
 • Tävlingsdebut?

torsdag
25
februari
Sigvard, Sivert

2021
Vecka 8

Blogghistorik

«januari 2015»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inlägg
Tävling i Halmstad
Födelsedagsfirande & kursplanering
Friskförklarad, nytt jobb m.m.
Agilityträning + helgkurs!
VI ÄR KVALADE TILL SM 2017!
Med fokus på kontaktfält!
Nytt samarbete!
Årets första tävling, rehab m.m!
Ess rehabplan & film från gårdagens träning!
Årets sista träning!

Senast kommenterade
Vi ska flytta!
GOTLAND 2016
Landslagsuttagning 2016
Mål 2016
Ännu mer Running Contacts (+ film!)
Det värsta dygnet i mitt liv
Att sätta mål
Running Contacts: Uppdatering
KVALADE TILL AGILITY SM 2015!
Vikarie

Kategorier
agility
agilitybanor
allmänt
bilder
Blogglista
Ess
Ess kontaktfält
film
Filmserie - Ta hinder från ''fel'' håll.
frågestund
hemsidan
hundarna
Jackson
Jacksons kontaktfält
kurs
Kurser/Privatlektioner
Mål 2014
Mål 2015
Mål 2016
Oskar
Pepsi
Rosso
Running Contacts
SM 2015
SM 2016
SM 2017
Till salu
träning
tävling
Wazz

Arkiv
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013
  2012