Bångstyrig valp

Ess har kommit in i en period då han gör precis allting som jag säger att han inte ska göra. I tisdags skulle jag ta ut honom på kvällen innan vi skulle gå och lägga oss så han kunde kissa. Efter fem minuter utan resultat gav jag upp och bestämde mig för att gå in eftersom det var så himla kallt men precis när jag hade handen på dörrhantaget så kissade han. ''Jättebra!'' tänkte jag och ropade på Ess för att få in honom och vad tror ni han gör? Han tittar på mig och springer därifrån...

IMG_0605

Så jag går efter och ropar på honom men så fort Ess ser mig springer han åt andra hållet i full fart och eftersom han är snabbare än Jackson just nu så har jag ingen chans att hinna ikapp, så det var bara till att byta taktik. Nästa grej jag provade var att se till att han ser mig, sedan springer jag i full fart bort från honom så att han ska hänga efter. Vilket faktiskt funkade tills han var i närheten av mig - då vände han och sprang.

Efter tio minuters försök till att få in Ess var jag riktigt sur och genomfrusen så då provade jag ännu en ny taktik, nämligen att säga åt honom att stanna - vilket han är riktigt bra på. Så när jag väl hade fått honom till att stanna (även när jag var i närheten) så sa jag till honom med riktigt sträng röst att hänga med och så fort han försökte göra ett varv till runt trädgården var det nackskinnet som gällde. När Ess väl gav sig så släppte jag och då försökte han självklart springa igen, så då var det bara att upprepa hela processen tills vi nästan var framme vid dörren. Väl där bestämde jag mig för att bära in honom istället. Och på något sätt hade budskapet gått fram till den där övertrötta och bångstyriga valpen så när vi kom in lyssnade han faktiskt på mig igen när jag ropade på honom...

IMG_7734 - Kopia

Att en valp som har varit (och är) så himla söt kan vara så jobbig. Herregud vilken tisdagskväll säger jag bara!


Vi ska till SM!

Dagen har spenderats i en kall inomhushall nere i Småland. Inför första loppet hade jag inga egentliga förväntningar och eftersom vi ''bara'' hade en SM-pinne kvar att ta med laget så var det bara till att springa.

IMG_8717

Efter att Jackson räddar mig efter gungan kom vi i mål med noll fel och en riktigt bra tid! Även två andra i laget kom igenom med bra tider så det räckte till en andraplats och SM-pinne! Så resten av loppen var bara att springa på utan någon press eftersom vi redan där var klara för SM.

Jackson har fått några knäppidéer idag och tagit fel hinder som enligt de som såg loppen var helt oförståeliga - men vad gör det egentligen när han har gjort resterande delar så jäkla bra? Han sprang på bra, svängde tight och gjorde vissa sekvenser helt felfritt enligt mig. Nu är det bara till att träna kontaktfält till SM! Nu jäklar!


Dag 5& 6 – Andra husdjur/Renras eller blandras?

Eftersom dag 5 skulle handla om andra husdjur som jag har eller har haft så bestämde jag mig för att skippa den eftersom det enda andra djuret jag har haft förutom hundarna är en vandrande pinne med namnet Stickan som dog på min 9onde födelsedag...

img_6640

När det väl gäller blandraser eller renrasiga hundar så har jag verkligen ingen åsikt. Jag är varken för eller emot blandraser som jag vet att många är, det enda jag känner angående blandraser är att de kan bli lite hur som helst medan man kanske med en renrasig hund vet vad man får? Iallfall när det gäller ''ramen'' liksom. Men Shetland Sheepdog vet man att man får en lite skällande hund som älskar aktivitet samt att slappa flera dagar i sträck men det kanske man inte riktigt vet med en blandras..?

Jag vet som sagt inte - utan jag tänker bolla vidare frågan till er: har ni blandras och isåfall varför? fördel/nackdel med renras eller blandras?

 

IMG_7040 - Kopia

Dag 5 – Andra husdjur
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har hundar tävlat i?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Förebilder inom hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar hundarna
Dag 15 – Det här tycker inte hundarna om
Dag 16 – Visa en rolig bild på  hundarna
Dag 17 – Favoritminne med hundarna
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Mål 2014: Utvärdering
Dag 20 – Mål 2015


Förberedande agilityträning

Idag påbörjade jag lite förberedande agilityträning med Ess. Han är ju bara 6 månader än så länge så det blir inga hinder eller liknande förrän han är minst 10-11 månader, till skillnad från många andra så ser jag ingen anledning till att dra igång agilityträningen på riktigt före 1-årsdagen.

img_0561_54313428ddf2b344077f401c

Så idag tränade vi starter, dvs att han ska kunna sitta stilla och vänta på ett släppkommando, vilket han verkligen har svårt för. Fokuset försvinner gärna och snabbt och han har svårt att förstå grejen med att vara stilla men efter ett tag kunde jag faktiskt gå mellan fem och tio meter och han satt kvar.

Sedan påbörjade jag torrhandlingsträningen, dvs handling utan hinder. Jag började med att bara gå i en stor cirkel på gräsmattan med båda höger och vänsterhandling för att träna följsamhet. I början kunde jag gå max två steg utan att han hoppade på mig men efter några försök klarade han faktiskt 3-4 meter... Max. Han är helt galen den valpen! 


Valpbilder

Idag fick jag hem ett brev på posten med ett minneskort med en massa bilder på Ess som valp, från första dygnet till den åttonde veckan - med vikt och höjd och allt.

IMG_7493 - Kopia

Ess som 5 veckor gammal.

Det var riktigt kul att få kolla igenom alla bilder och se hur han har utvecklas, även om det var nästan exakt ett halvår sedan. Även om jag länge hade ställt in mig på hane 2, Ess lillebror så bestämde jag mig efter många om och men för att ta Ess när jag fick ta ut valparna en och en ur hagen för att se hur deras personlighet var så blev valet lite enklare. Att säga att jag aldrig har ångrat valet hade varit en lögn men jag ville ha en galen, tuff och social valp och jag tog ju faktiskt den tuffaste valpen i kullen. Förhoppningsvis visar sig detta på agilitybanan i framtiden!


Träningsfilm!

Igår bestämde jag mig för att sticka ut och träna lite med Jackson innan släktkalaset vi skulle ha på eftermiddagen för att fira min 18-årsdag tidigare i veckan.

999992_678879888796146_511468786_n

Jag tränade på i princip samma sak som förra veckan men nu satte jag hindrerna lite tätare för att göra det svårare för Jackson att vet vilket hinder han skulle ta. Målet var alltså att han skulle gå på min handling och inte på det hindret som var det självklaraste valet, vilket faktiskt gick helt okej. Det är mycket sådant i hoppklasserna i klass 3 har jag märkt och det är något som vi faktiskt åker dit på ibland.

Så för tillfället är det något vi tränar på. Typiska klass 3-fällor helt enkelt.  Men någon gång nästa vecka funderar jag på att hyra hundarenan i två timmar för att träna i princip allt med vovvarna: grunder, slalom, kontaktfält m.m.


Dag 4 – Varför har du hund?

Varför har jag hund? Ja, det är en väldigt bra fråga faktiskt. Jag har alltid velat ha hund men jag har varit så galet hundrädd i hela mitt liv så det var mer ett önsketänkande. Min pappa växte däremot upp med shelties så 2005, när jag var 9 år gammal, hade mamma och pappa varit iväg och kollat på en valp utan att varken jag eller min lillasyster visste om det. Så när Pepsi var 8 veckor gammal åkte vi, helt ovetandes, och hämtade honom.

Pepsi_pa_trappen

Jag kommer aldrig glömma när vi stannade på en rastplats i Ulricehamn när pappa berättade att vi skulle hämta en liten hundvalp. Under hela besöket hos kenneln stod jag utanför valphagen och tittade på när min syster och pappa gosade med valparna - jag var alldeles för rädd för att ens klappa dom.

Så fort Pepsi hade somnat vågade jag dock fram och gosa, jag fick passa på när han inte bet i allt och alla liksom.

Lina_somnar_PepsiMen efter ett tag, jag vet inte när, så hade jag vant mig vid Pepsi och vågade mig fram även när han var vaken.

Rosso_i_solen

Nästan ett år senare kom Rosso, en valp som jag nästan aldrig spenderade någon tid med. Pappa var väldigt tydlig med att vi inte skulle ignorera Pepsi bara för att vi hade en ny valp i huset och detta var något jag tog väldigt serriöst, vilket är anledningen till att min och Pepsis relation var så väldigt stark och min och Rossos relation inte riktigt fanns där.

012_10

Och idag har vi fyra hundar som jag uppfostrar och tränar. Det är galet vad långt jag har kommit när jag tittar tillbaka på när jag sprang i panik bort från grannen med sina väldigt snälla och framför allt kopplade berner sennen. Det var ett tag sedan...

 

 

Dag 4 – Varför har du hund?
Dag 5 – Andra husdjur
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har hundar tävlat i?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Förebilder inom hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar hundarna
Dag 15 – Det här tycker inte hundarna om
Dag 16 – Visa en rolig bild på  hundarna
Dag 17 – Favoritminne med hundarna
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Mål 2014: Utvärdering
Dag 20 – Mål 2015


Om att ha tålamod...

Något som jag har märkt när jag tränar med Ess är hur otroligt lite han faktiskt orkar fokusera.  Visst, han är valp - det förstår jag. Men det är en omställning och något jag inte är van vid eftersom det var snart 6 år sedan sist jag hade en valp.

IMG_0605

Vi kan träna på att gå fot till exempel och han kan följa med fint två till tre meter innan han ser något roligare att busa med. Jag försöker byta belöning men det hjälper inte, kanske dags att acceptera att han inte orkar fokusera helt enkelt? Men som perfektionist är det svårt, jag vill att det ska sitta på en gång liksom...

Men vi får väl se, han blir ju äldre och jag blir förhoppningsvis klokare och får mer tålamod.


Jackson & Ess

Om en vecka blir Ess 6 månader, vilket betyder att man kan lista ut ungefär hur hög han kommer bli. Redan nu tror vi att han kommer bli 38 cm, alltså en centimeter lägre än Jackson i mankhöjden. Ess väger redan nu lika mycket som Jackson (som däremot är väldigt smal men vältränad) och han är nästan lika snabb som Jackson...

img_0554_543134242a6b221ef915deef

Vi får väl se vad som händer men jag ser verkligen framemot att börja träna med Ess och se hur han utvecklas! Förhoppningsvis blir han snabbare än Jackson eftersom jag gärna vill ha en utmaning och tycker att det är kul när det går fort - men vi får väl se. Det är ett tag kvar tills agilityträningen drar igång med Ess, hela 4-5 månader kvar.


Äntligen agility!

Efter en riktigt hemsk vecka på så många olika sätt som har tagit otroligt mycket energi från mig bestämde jag mig för att bara sluta bry mig om allt negativt för en stund och bara passa på att njuta av livet för en stund - utan några som helst negativa tankar.

IMG_6383

Först släpade mamma med mig ut på en promenad med Jackson och Ess och efter ungefär en timmes promenad bestämde jag mig för att bygga upp en liten agilitykombination i trädgården. Jackson har verkligen klättrat på väggarna det senaste och verkligen bett mig om att träna agility med honom men jag har varken haft lust eller ork. Men idag tvingade jag mig själv att träna en stund för Jacksons skull och jag ångrar mig verkligen inte.

Vi tränade på starter, följsamhet i trånga passager samt timing och runt kommando från olika vinklar och distanser - och vet ni vad? Jackson satte alltihop! Han följde mig riktigt bra och om jag gjorde en miss med endast en halv sekund gjorde Jackson självklart ''fel'' (som jag visade) och för varje justering jag gjorde följde Jackson efter. För att inte ha tränat på jag vet inte hur länge så kändes vi väldigt samspelta idag. Han är bäst helt enkelt, min Jackson! Nu står hindrerna kvar ute i trädgården så förhoppningsvis kan jag släpa mig ut någon gång nästa vecka också för att försöka få allting på film.


Dag 3 - Berätta om hundraserna

10397008_10203664132155786_2243271240842783450_o

Shetland Sheepdog ''ska vara'' en ras som passar de flesta hemmen, från det aktiva tävlingshemmet till ett hem där det faktiskt inte händer så mycket. Av de fem shelties som jag har växt upp med kan jag säga att det verkligen stämmer. De älskar verkligen aktivering av alla olika slag men klarar sig utan aktivering ett bra tag också. Man får inga hundar som klättrar på väggarna om man skulle ligga i influensan eller dylikt i en vecka.

De är otroligt lättlärda och är med på alla galenskaper med en viftande svans! Vissa shelties (till exempel Jackson) blir däremot väldigt osäkra vilket är enormt jobbigt att jobba med. I ett helt år vågade Jackson inte hälsa på hundar eller människor, han lyssnade inte heller på någon annan än mig - under ett helt år! Inte ens mina föräldrar vågade han lyssna på. Jag tror inte att det finns så många shelties som är så som Jackson var men det finns säker några stycken. Detta går dock att träna bort!


 

Skötselkrav

Källa: Pedigree
Shetland sheepdog har en glamorös päls som kräver förvånansvärt lite skötsel. Borsta den och kamma den bakom öronen varje vecka så håller den sig i toppskick. Rasens dubbla päls gör att den anpassar sig till både varmt och kallt väder, och underullen isolerar mot både hetta och kyla.

En shetland sheepdog kan visserligen skälla, men är smart nog att inte skälla i onödan om du tränar den till det. Det är en utmärkt vakthund som varnar dig om du får besök eller om det händer något ovanligt.

Rosso Gotland

Dag 3 – Berätta om hundraserna
Dag 4 – Varför har du hund?
Dag 5 – Andra husdjur
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har hundar tävlat i?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Förebilder inom hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar hundarna
Dag 15 – Det här tycker inte hundarna om
Dag 16 – Visa en rolig bild på  hundarna
Dag 17 – Favoritminne med hundarna
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Mål 2014: Utvärdering
Dag 20 – Mål 2015


Träningsabstinens...

Efter att jag spenderade några dagar i Berlin med pojkvännen har Jackson fått världens träningsabstinens. Jag kan inte göra någonting utan att han kommer med en leksak och vill träna.

IMG_4707

Jag tränade lite lydnad med honom igår när vi fick oväntat besök av några som var lite inne på att skaffa sheltie och de visste om att vi hade några stycken så efter en frågestund så ville de se lite trix. Men Jackson är fortfarande helt galen vilket bara tyder på en sak - han vill träna agility. Dock har jag ingen som kan köra mig till hundarenan som är det enda stället att träna på nu när vår trädgård är dränkt av vatten och lera... Men förhoppningsvis blir det väl någon träning nästa vecka! Fram tills dess är det lydnad och trick som gäller för hundarna.

söndag
7
mars
Camilla

2021
Vecka 9

Blogghistorik

«november 2014»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Senaste inlägg
Tävling i Halmstad
Födelsedagsfirande & kursplanering
Friskförklarad, nytt jobb m.m.
Agilityträning + helgkurs!
VI ÄR KVALADE TILL SM 2017!
Med fokus på kontaktfält!
Nytt samarbete!
Årets första tävling, rehab m.m!
Ess rehabplan & film från gårdagens träning!
Årets sista träning!

Senast kommenterade
Vi ska flytta!
GOTLAND 2016
Landslagsuttagning 2016
Mål 2016
Ännu mer Running Contacts (+ film!)
Det värsta dygnet i mitt liv
Att sätta mål
Running Contacts: Uppdatering
KVALADE TILL AGILITY SM 2015!
Vikarie

Kategorier
agility
agilitybanor
allmänt
bilder
Blogglista
Ess
Ess kontaktfält
film
Filmserie - Ta hinder från ''fel'' håll.
frågestund
hemsidan
hundarna
Jackson
Jacksons kontaktfält
kurs
Kurser/Privatlektioner
Mål 2014
Mål 2015
Mål 2016
Oskar
Pepsi
Rosso
Running Contacts
SM 2015
SM 2016
SM 2017
Till salu
träning
tävling
Wazz

Arkiv
2017
2016
2015
2014
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2013
  2012