Tävlingsdags!

Idag var det äntligen dags för att tävla officiellt med Jackson igen. Varje gång det har varit tävling har någonting kommit ivägen så vi har inte kunnat tävla klass 3 på ett bra tag men idag var det äntligen dags!

image

Imorse när klockan ringde strax efter 7 var jag inte alls peppad på att tävla och att läsa fel på PMet och komma sent till sin egna banvandring gjorde inte saken bättre heller men men... Som tur var kunde jag lämna över Ess till en funktionär som fick ta hand om honom när jag banvandrade lite lagom stressad. Jag hade dock turen att starta sist i klassen så efter banvandringen kunde jag i lugn och ro lära mig resten av banan eftersom bara fram till och med hinder 12 hade fastnat under banvandringen.

Jag och Jackson gick faktiskt in och gjorde ett riktigt snyggt hopplopp - lite yviga svängar på sina ställen men ändå noll fel, dock precis utanför pinnplats. Men jag är nöjd!

IMG_7372

I hoppklass B gick det inte bra för någon. Av ca 80-90 hundar sammanlagt i small och medium var det totalt 3 stycken som kom igenom, resten disk. Men eftersom jag visste sedan innan vem det var som skulle döma så är jag inte förvånad. Pratade lite med pappa om detta och denna domaren har uttalat sig om att han tycker att det är kul när ekipage diskar sig så jag funderar helt ärligt på att inte tävla när han dömer på sina banor, det blir ingen positiv upplevelse för varken mig eller Jackson. Vi får se hur det blir men nu är det ju inte så många tävlingar kvar på säsongen, kanske behöver jag och Jackson en paus från tävlandet ett tag för att samla krafter inför nästa år?  Den som lever får se helt enkelt.


Det går undan.

IMG_7145

 • I onsdags hade jag en körlektion, så nu är det bara 2 kvar innan uppkörning. Jag är också klar med körkortsteorin så nu är det bara att repetera och hoppas på det bästa inför teoriprovet.
 • Igår var det mössprovning på schemat inför studenten.
 • Idag var vi lediga, sista dagen innan höstlovet vilket betyder att jag åker till Berlin snart.

Det går ruskigt fort nu! Ess är snart ett halvår gammal och jag fyller snart 18. Vi börjar bli gamla, herregud...

Imorgon däremot kommer tiden inte gå lika fort för då är det agilitytävling i ett ridhus i Kungälv vilket innebär en bana och lång väntan. Men förhoppningsvis innebär morgondagen något resultat för mig och Jackson. Det var längesedan nu!


Förändringen i flocken.

Sedan vi i somras gick från fyra, till fem och sedan till fyra hundar igen har vi märkt en enorm skillnad bland samtliga hundar i flocken. Idag tänkte jag dela med mig av historien och hur flocken har förändras.

10425064_896024393748360_2711704188707299195_n

För ungefär två månader sedan gjorde vi i familjen det gemensamma beslutet att det var dags att låta vår då äldsta sheltie Pepsi somna in (den trefärgade sheltien längst till höger på bilden). Efter två och ett halvt års rehabilitering, regelbundna vetrinärbesök och en flock som inte mådde bra (flera slagsmål mellan Pepsi och Rosso som lätt spårade ur samt en överlag spänd flock) kände vi att det var den enda lösningen. I mars 2012 skadade Pepsi sin vänstra framtass - efter det var det kaos. Han var ständigt halt och växlade mellan att ha ont i höger framtass, vänster höft, ryggen, höger axel m.m. Efter ett år ''stannade'' smärtan i ryggen och det tog ungefär ett år och flera olika vetrinärer innan man även hittade en inflammation i samtliga tåleder.

bild 1

Jag skulle dra isär Pepsi & Rosso en gång när de slogs under köksbordet, vilket slutade med ett bett från Pepsi och ett rejält blåmärke över hela underarmen som var kvar i flera veckor...

Detta ledde till att Pepsi började gå på riktigt starka mediciner (maxdos kortison + maxdos cellgifter) och det i sin tur ledde till att Pepsi fick väldigt kort stubin. När vi skaffade Ess blev det för mycket för Pepsi. Ibland kunde han bara hoppa på Ess utan anledning och inte sluta även om Ess låg på rygg och skrek i panik.

I början tänkte vi att han kanske skulle vänja sig vid Ess, men icke. Ess höll sig undan - han var rädd för Pepsi. Spänningen mellan flocken steg mer och mer för varje dag och till slut började även vi tvåbenta vänta in nästa ''attack'' från Pepsi.

IMG_4989 - Kopia

Till slut orkade ingen av oss med flocken längre - vi funderade ett tag på att skicka tillbaka Ess... Men efter flera veckors disskussioner kände vi att det var det bästa för oss allihop att låta Pepsi somna in. Pepsi slapp ha ont, gå på starka mediciner som antagligen gjorde honom knäpp och slapp må dåligt i flocken. Han var utsatt ibland av Rosso pga att han hade ont och ofta drog sig undan. Rosso var väldigt nära i ålder till Pepsi och utnyttjade ofta att Pepsi hade ont för att kunna ''ta över'' flockledarrollen bland hundarna och han bjöd gärna in till bråk. Vi övervägde till och med omplacering ett tag, kanske skulle Pepsi må bättre av att bo som ensamhund..? Men vissa dagar var det bra i flocken och då var Pepsi som han var när han var ung. Busig, knäpp och helt komplett galen! Då kände vi att det var synd att förändra en hunds liv helt. Nya vanor, nya människor men framför allt kändes det elakt.


10397008_10203664132155786_2243271240842783450_o

Redan efter de första dygnen märktes det en enormt stor skillnad i flocken. Rosso var som förbytt! Han var inte längre den här sura hunden som tassar efter Pepsi för att bråka, han var glad. Han lekte med oss, med de andra hundarna och hade slutat kolla sig omkring för att se om Pepsi skulle komma och starta bråk. Energin i flocken var helt ny - från det spända, irriterande, ständigt på sin vakt till en glad, trevlig och framförallt lekfull stämning.

Jag saknar självklart Pepsi hur mycket som helst, min absolut bästa vän som jag har gått igenom så otroligt mycket med. Jag gråter ibland vid bara tanken av att när man kommer hem så är det ingen nyvaken svart pälsboll som kommer stapplande fram för att hälsa, ingen Pepsi att gosa med på kvällen och framförallt ingen så otroligt skärpt och smart hund som Pepsi att träna med. Det finns ingen som kan ersätta Pepsi, någonsin. Han betydde så otroligt mycket för mig! Men samtidigt så är det en bättre flock nu för tiden - vi mår bättre. Allihopa, tvåbenta som fyrbenta.

img_0561_54313428ddf2b344077f401c


Lydnadsträning och hundmöten

Idag bestämde jag mig för att aktivera Ess ordentligt under middagspromenaden. De andra hundarna fick pappa hålla medan jag med jämna mellanrum stannade för att träna fjärren, stanna, loss och inkallning med Ess. I början förstod han inte alls varför han var den enda hunden som var tvungen att stå ut med mig men efter ett tag verkade han faktiskt ha lite roligt ändå. 

img_0554_543134242a6b221ef915deef

Vi fick också träna på hundmöten när vi mötte grannens lagotto på promenaden - jag bad pappa hålla undan de andra hundarna så att Ess fick skaffa sig en egen uppfattning. Först tyckte han det var läskigt med en större hund som är så himla ''framåt'' men när jag satte mig på huk för att hälsa på lagotton så vågade Ess sig fram till slut.

På hemvägen mötte vi sedan två ilskna små hundar (ingen aning om vad det var för ras på dom). Inte för att vara sådan men där jag bor brukar gamla tanter som har sina småhundar i flexikoppel oftast ha aggressiva hundar - mina små fördomar stämde ännu en gång alltså. Nej, men skämt å sido så skötte Ess det riktigt bra! Han gjorde som storebrorsorna och sket i hundarna som hängde i kopplet och ville bråka och bara gick vidare utan att bry sig.

10397008_10203664132155786_2243271240842783450_o


Dag 2 - Presentation om hundarna

Flocken innehåller totalt fyra tokiga shelties i blandade åldrar, från 8 år till 5 månader. Eftersom det skulle ta alldeles för lång tid att skriva om alla fyra så tänker jag skriva lite om min två, Jackson och Ess.

IMG_7832 - Kopia - Kopia - Kopia

Jackson är en sheltie på 5 år som vi har haft sedan han var 10 veckor gammal, han är en bluemerle från kenneln Queedys i Holsljunga. Tanken redan från början var att jag skulle uppfostra honom till min drömhund: min bästa vän, lydig och riktigt duktig på agility... Detta var mitt mål som 12-åring. Nu, flera år senare är Jackson precis det - fast bättre! Han är min bästa vän som skulle kunna gå igenom vad som helst för mig och han är min absoluta bästa träningskompis! Han går med på alla tokigheter jag kan komma på på träning och klarar det oftast på de första försöken. Han är bäst helt enkelt. I vardagen har han en väldigt bra on/off-knapp och han är väldigt nyfiken och snäll vilket gör honom enkel att ha med överallt.

10363793_921388191211980_6215712106531516523_n

Ess är en sobelsheltie på 5 månader som vi har haft sedan han var 8 veckor och precis som Jackson så kommer han från Queedys. Tanken med Ess var att jag skulle ha en hund på tillväxt som även skulle min nästa stjärna och träningskompis. Hittills har han bara visat bra egenskaper: han är social, nyfiken, älskar att träna och komplett galen! Precis så som jag vill ha mina hundar. Förhoppningsvis håller detta i sig och förhoppningsvis kommer vi ha minst lika roligt som jag och Jackson har haft under åren.

Dag 2 – Presentation om hundarna
Dag 3 – Berätta om hundraserna
Dag 4 – Varför har du hund?
Dag 5 – Andra husdjur
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har hundar tävlat i?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Förebilder inom hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar hundarna
Dag 15 – Det här tycker inte hundarna om
Dag 16 – Visa en rolig bild på  hundarna
Dag 17 – Favoritminne med hundarna
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Mål 2014: Utvärdering
Dag 20 – Mål 2015


Distriktsmästerskap i Agility 2014

Ja, vad ska jag skriva? Förra årets tredjeplacering på DMet kom som en chock, efter en riktigt dålig förstasäsong i klass 3 hade jag inga förväntningar men vi låg femma inför finalen och lyckades klättra två placeringar när fyran och ettan körde bort sig i finalen.

IMG_9144

Skillnaden i år var att jag var inställd på att placera mig bra i finalen. Efter en riktigt bra sommar och vinsten i DPAC var jag säker på att jag och Jackson var tillräckligt bra för att placera oss, jag ville verkligen tro det. I lagloppet drog vi på och efter en snurr som vi tappade tid på fick vi en bra tid ändå, så inför det individuella agilityloppet var jag riktigt taggad. Tyvärr drog vi på oss 5 fel på nedfarten på balansen (trodde jag!) men när liveresultaten kom stod vi som femma inför finalen med 0 fel. Så det var bara att ladda om och köra på. Vi gjorde bra ifrån oss och jag var jättenöjd när vi kom i mål så just då var det enda vi kunde göra att hoppas på att det räckte.

Det blev en repris på förra året. I finalen klättrade jag och Jackson från en femteplacering till en tredjeplats!

10644909_955044987846300_1226492435733205602_n

Jag tycker det är jättesynd att de som ledde fick med sig en rivning i år igen - de är verkligen värda att vinna, jag tycker de är hur bra som helst. Men tur i oturen var att min lagkompis Linda klättrade från en andra till en förstaplats! Så två av våra hundar i Svanslaget stod på prispallen i årets DM!

Förutom en tredjeplacering totalt fick vi med oss ett pris för tredje bästa hopplopp i mediumklassen samt en tredjeplacering i lagklassen med GHUs Mix!


Vi är med i Hundsport!

För en stund sedan såg jag på facebook att några hade hittat mig och Jackson i det senaste numret av Hundsport i ett reportage om finalen i Doggy Professional Agility Cup 2014.

997067_953696061314526_6668005733919454079_n

Vi fanns även med i en annan hundtidning efter finalen (kommer dock inte ihåg vilken) så nu har jag båda reportagen utklippta och uppsatta på väggen vid Jacksons rosetter. Det var verkligen en rolig nyhet att få såhär på en fredagskväll!


Valpträning

Ess bara fortsätter växa så att det knakar - det är galet vad fort han växer! Han har snart tappat alla sina valptänder och är nu uppe i 32 cm i mankhöjd.

Dock här han fortfarande lika galen som han var vid 8 veckors ålder men han kan lite vardagslydnad nu i allafall. Vi fortsätter jobba med fjärren och har börjat introducerat fotgåendet, något han verkar fatta hyfsat snabbt. Jag ska också försöka hinna med miljöträningen men det är svårt när skolan fortsätter dränka oss stackars elever i skolarbete - speciellt gymnasiearbetet. Det kommer ta längr tid än vad jag tror märkte jag idag när jag fastnade redan efter en kvarts arbete men förhoppningsvis lugnar det ner sig i skolan snart.

img_0561_54313428ddf2b344077f401c

På onsdag tänker jag däremot ta en paus i plugghysterin och åka kollektivt med Ess över hela mölndals kommun.


En riktig bra dag!

Den här fredagen har varit precis som en fredag ska vara. Idag firade skolan kannelbullens dag som är imorgon genom att låta oss musikesteter spela i cafét medan alla andra fikade. Så klockan 8 imorse var vi i klassen på plats för att rodda upp (bära alla instrument till cafét och göra iordning en scen), sedan soundcheckade vi, spelade och till sist bar vi tiillbaka allting till musiksalarna i estethuset på andra sidan skolgården... Kort men rolig dag! Jag hann också med att ringa två viktiga samtal så nu har jag bara ett av tre viktiga samtal kvar att ringa.

Och att jag sedan var hemma två timmar tidigare än vad jag brukar vara på fredagar var inte helt fel det heller.

IMG_9566

 

Nu har jag bara två aktiviteter kvar innan jag kan ta helg, nämligen plugga körkortsteori och hålla kurs. Min offensiva handlingskurs slutade egentligen förra fredagen med det var några stycken som ville förlänga kuren så vi kör idag också och idag tar jag även med Jackson som ska få springa lite medans de andra vilar. Vi har kommit in i ett flyt där vi tränar flera gånger i veckan på saker vi verkligen behöver träna på, som tunnel under balansen och A-hindret så nu börjar jag märka skillnad. Jag har även lagt på nya kommandon när det gäller att välja rätt vid till exempel tunnlar under balansen eftersom jag vill att det ska fungera med endast muntliga kommandon och det börjar bli riktigt bra nu! Jackson är grym!

Det här är idén vi följer, Jenny Damm med Lilli.


Dag 1 - Presentation

10622788_920779527939513_4109345483641716170_n

 

Jag heter Lina, är född i november 1996 och bor strax söder om Göteborg - på samma ställe som jag har bott i snart 18 år. Från att jag var väldigt liten har jag haft ett väldigt stort intresse för djur, speciellt hästar och hundar. Fram tills för 2 år sedan ungefär har jag även tagit ridlektioner 1-2 gånger i veckan i ungefär 7-8 år så jag älskar att vara runt djur och försöka läsa av djurens kroppsspråk. Förutom ett stort djurintresse har jag även ett väldigt stort intresse för musik, något som jag också alltid har haft. Musiken är en väldigt stor del i mitt liv - jag har tagit pianolektioner en gång i veckan i snart 8 år och sjunger jämt och ständigt, jag har även tagit sånglektioner men fick sluta med det på grund av tidsbrist och stämbandsproblem.

I dagsläget går jag sista året på musiklinjen på gymnasiet med piano som huvudinstrument. Jag spenderar dagarna med att plugga, träna hundarna, hålla kurser och privatlektioner i agility, läsa massvis med körkortsteori och umgås med vänner och min fantastiska pojkvän!

Dag 1 – Presentation om mig
Dag 2 – Presentation om hundarna
Dag 3 – Berätta om hundraserna
Dag 4 – Varför har du hund?
Dag 5 – Andra husdjur
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har hundar tävlat i?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Förebilder inom hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar hundarna
Dag 15 – Det här tycker inte hundarna om
Dag 16 – Visa en rolig bild på  hundarna
Dag 17 – Favoritminne med hundarna
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Mål 2014: Utvärdering
Dag 20 – Mål 2015

10418849_914191988598267_5078708989402870876_n

torsdag
25
februari
Sigvard, Sivert

2021
Vecka 8

Blogghistorik

«oktober 2014»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
Tävling i Halmstad
Födelsedagsfirande & kursplanering
Friskförklarad, nytt jobb m.m.
Agilityträning + helgkurs!
VI ÄR KVALADE TILL SM 2017!
Med fokus på kontaktfält!
Nytt samarbete!
Årets första tävling, rehab m.m!
Ess rehabplan & film från gårdagens träning!
Årets sista träning!

Senast kommenterade
Vi ska flytta!
GOTLAND 2016
Landslagsuttagning 2016
Mål 2016
Ännu mer Running Contacts (+ film!)
Det värsta dygnet i mitt liv
Att sätta mål
Running Contacts: Uppdatering
KVALADE TILL AGILITY SM 2015!
Vikarie

Kategorier
agility
agilitybanor
allmänt
bilder
Blogglista
Ess
Ess kontaktfält
film
Filmserie - Ta hinder från ''fel'' håll.
frågestund
hemsidan
hundarna
Jackson
Jacksons kontaktfält
kurs
Kurser/Privatlektioner
Mål 2014
Mål 2015
Mål 2016
Oskar
Pepsi
Rosso
Running Contacts
SM 2015
SM 2016
SM 2017
Till salu
träning
tävling
Wazz

Arkiv
2017
2016
2015
2014
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2013
  2012